Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Masterclass ensemblespel met Vocaal Ensemble Rijssen

RIJSSEN – Zaterdagmiddag 17 september organiseert Vocaal Esemble Rijssen (VER) een masterclass over ensemblespel in het Parkgebouw. Wie wil deelnemen kan dat doen door zich op te geven via het formulier op de website www.vocaalensemblerijssen.nl of per e-mail info@vocaalensemblerijssen.nl Vermeld de naam, workshopkeuze (A of B), het instrument, zangstem en het niveau (gevorderd of ervaren). De inschrijving sluit op 1 augustus.

De workshop vormt als het ware de opmaat naar het concert dat het Vocaal Ensemble Rijssen geeft op zaterdag 24 september met barokmuziek rond het thema 'Miserere Mei', beter bekend als psalm 51. Tijdens het concert zullen koor, solisten en orkest cantates uitvoeren van de componisten Kuhnau, Zelenka en Bach. Dit concert wordt uitgevoerd in samenwerking met The Utrecht Company of Music, een begeleidingsorkest dat speelt op historische instrumenten. Als solisten treden op sopraan Margreet Rietveld, tenor Jan van den Dijk en bas Geert Rolfes. Er zal een korte lezing worden gegeven door musicoloog Marcel Zwitser, hij zal de muziek in historische perspectief plaatsen en de luisteraar helpen de muziek te begrijpen zodat er nog intenser genoten kan worden van deze muziek.
Omdat de leden van het Vocaal Ensemble Rijssen het steeds weer fantastisch vinden om als groep te musiceren, willen ze dit ook delen met andere plaatsgenoten. Daarom worden de masterclass georganiseerd door het Vocaal Ensemble Rijssen. Leden van The Utrecht Company of Music en sopraan Lieke van Oostenbrugge, lid van het zangensemble EVA, zullen de masterclasses verzorgen.
Er zijn twee masterclasses: A. ensemblespel gericht op blokfluitkwartet en B. ensemblespel op vocaal gebied in samenwerking met strijkinstrumenten. Tijdens deze masterclasses zullen de onderwerpen 'samenspelen', 'intoneren', 'articuleren', ' interpretatie' en 'samenspelplezier' centraal staan. De manier waarop iets gespeeld of gezongen wordt, bepaalt hoe de boodschap (de muziek) overkomt. Aan het einde van beide masterclasses zal het geleerde in de praktijk worden gebracht door middel van een mini-uitvoering. Het toelatingsniveau voor masterclass A is minimaal een B-diploma. Voor masterclass B is ruime zangervaring voor de zangers en een C-diploma voor de strijkers vereist.
Masterclass A (blokfluit) heeft plaats voor 2 blokfluitkwartetten (bestaande uit 1 sopraan, 1 alt, 1 tenor en 1 bas) Masterclass B (vocaal & strijkers) heeft plaats voor 5 sopranen, 5 alten, 5 tenoren/bassen, 4 violisten, 2 cellisten en 1 organist. Een unieke kans die de liefhebbers niet mogen laten passeren. De masterclasses worden gehouden van 14.00 tot 16.30 uur in de Muziekschool Rijssen. Om 16.00 uur zijn alle belangstellenden van harte uitgenodigd om deze mooie mini-uitvoering te komen beluisteren in de Van Damzaal van het Parkgebouw. Deze uitvoering is gratis toegankelijk.
Na inschrijving en betaling (10 euro) wordt een bevestiging gestuurd met nadere gegevens.
Leerlingen van de Muziekschool Rijssen kunnen gratis deelnemen aan een van deze masterclasses.
Degenen die geen lid zijn van de Muziekschool Rijssen kunnen 10 euro overmaken op rekeningnummer NL11 RABO 0317 4061 67 t.n.v. Vocaal Ensemble Rijssen onder vermelding van Masterclass 2016 en de naam.