Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

The wood makes the whisky

Enige tijd geleden heb ik een masterclass bij mogen wonen van Juliette Buchan van Gordon & MacPhail. Dit familiebedrijf heeft waarschijnlijk een van de grootste voorraden, maar ook een heel eigen kijk op whisky.

Het begon op 24 mei 1895 in Elgin. Aan South Street nummers 38 en 40 begonnen James Gordon en John Alexander MacPhail een 'Family Grocers, tea, wine & Spirit Merchants. De Elgin Courant vermeldt dat het assortiment persoonlijk door de heren is geselecteerd. Een topartikel voor een populaire prijs.
James Gordon was verantwoordelijk voor het inkopen van malt whisky om deze vervolgens te blenden tot een van hun populaire blended whisky's. Toentertijd was malt whisky helemaal niet populair. John Urquhart was een van de eerste medewerkers en 15 jaar oud. James Gordon zag wel wat in John, John leerde snel en ontwikkelde zijn kennis over whisky in een hoog tempo. Hij werkte zich op tot partner en in maart 1915 ging MacPhail met pensioen, twee weken later overleed Gordon. John stond aan het roer van een goedlopend bedrijf.
John blendde de Single Malt Whisky's tot hun huisblend, dat terwijl hij zulke onderscheidende mooie Single Malt Whisky's had. Dit zou ander moeten volgens hem. Hij ging in overleg met zijn leveranciers. Er werd bij de distilleerderijen new make aangekocht om deze op Gordon & MacPhail's eigen persoonlijk geselecteerde vaten te laten rijpen tot whisky. Distilleerderijen van het eerste uur zijn The Macallan, Linkwood, Mortlach, The Glenlivet en Glen Grant. Er werd gebotteld in overleg met de distilleerderijen en onder hun vergunning. New make is de alcohol die na het distilleren uit de distilleerketel komt en nog geen hout heeft aangeraakt. Dit is duidelijk anders dan whisky die in het vat wordt gekocht door een onafhankelijke bottelaar. Bij Gordon & MacPhail is het niet af, maar begint het net.
Nu ruim 100 jaar later staat de derde generatie aan het roer en is er eigenlijk niet zo veel veranderd. Er zijn alleen meer distilleerderijen ingegaan op de vraag naar hun new make. Het enige wat veranderd is, is dat het aantal distilleerderijen enorm is toegenomen die new make leveren aan de familie Urquhart. Maar nog steeds wordt alles in overleg gebotteld, gelabeld en verkocht in overleg met de distilleerderijen.
Het grote verschil zit hem echter in de houtkeuze van de familie Urquhart, en nog steeds krijg je van hen een superieure whisky voor een gemiddelde prijs. En mooi om die verschillen te ontdekken en te beleven.

Slainte Maithe,
Martijn Alberts