Samen meten geeft betere cijfers over sporten en gezondheid

ENSCHEDE – Komend najaar is er een unieke samenwerkingsvorm op komst tussen Sportservice Overijssel, GGD IJsselland en GGD Twente. GGD IJsselland en GGD Twente voeren een grootschalig onderzoek uit dat gericht is op de gezondheid van volwassenen en ouderen, ook wel de gezondheidsmonitor genoemd. Het is de eerste keer dat de GGD'en dit onderzoek samen doen met Sportservice Overijssel. Deze brede aanpak betekent dat er straks ook bredere cijfers bekend zijn op het gebied van sport, bewegen en gezondheid in Overijssel.

Onder het motto Samen meten is beter weten bundelen de organisaties hun krachten, waarbij thema's als leefstijl en bewegen belangrijke raakvlakken zijn. Opzet is de gezondheidsmonitor voor volwassenen en ouderen van beide GGD'en uit te breiden met onderzoeksvragen van Sportservice Overijssel, bijvoorbeeld naar de sporten die mensen beoefenen, hoe vaak ze sporten en of ze lid zijn van een sportvereniging.
Door het bundelen van kennis vullen de organisaties elkaar goed aan. De GGD'en hebben kennis van gezondheid op lokaal niveau en Sportservice Overijssel heeft kennis van sporten en bewegen. Door het samenvoegen van de onderzoeken en de verrijking van de onderzoeksgegevens is het mogelijk een breder preventiebeleid te kunnen ontwikkelen en te toetsen.
Daarnaast is het samenvoegen van de onderzoeken efficiënt en betekent het dat deelnemende personen maar één keer een vragenlijst hoeven in te vullen. Wie meer informatie wil hebben over de opzet van de gezondheidsmonitor kan voor een kort filmpje terecht op de site van de regio Twente. De gezondheidsmonitor wordt uitgevoerd tussen 1 september en 15 december 2016. De uitkomsten zullen in het voorjaar van 2017 bekend worden.