Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Wereldwinkel Rijssen steunt ontwikkelingslanden

RIJSSEN - Een veertigtal vrijwilligers is werkzaam bij de Wereldwinkel aan de Rozengaarde 71 in Rijssen. Zij zetten zich volledig om in voor mensen in de ontwikkelingslanden een menswaardig bestaan op te bouwen. In de Wereldwinkel verkopen de vrijwilligers voor dit doel originele cadeaus en levensmiddelen uit andere culturen gemaakt door zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren. De Wereldwinkels zorgen ervoor dat de arbeiders een rechtvaardige prijs ontvangen voor hun producten om in hun levensonderhoud te voorzien.

De Wereldwinkels voldoen aan strenge criteria. Er moet sprake zijn van eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Er wordt een duurzame handelsrelatie aangegaan en ondersteuning gegeven aan eco-ontwikkeling en transparantie van de handelsketen. De landelijke organisaties van de Wereldwinkels zien er op toe dat alle handelspartners als producenten, importeurs en winkeliers zich daaraan houden.
De producten die de Wereldwinkel in Rijssen aanbiedt, worden ingekocht via een speciaal bedrijf in Culemborg waar ook de andere landelijke Wereldwinkels hun inkopen doen. Voor de inkoop van de producten is er een inkoopcommissie en een verkoopcommissie. De wereldwinkel Rijssen houdt verschillende actiedagen per jaar. Zo is er bij iedere zomerlommerdmarkt op donderdag vijf weken lang een verloting waarbij de loten 1 euro kosten. De prijs is bijzondere en volle tas met fraaie producten uit andere culturen.

Dick Tukkers

* Op de foto van links naar rechts; pr. mevrouw Ineke Korte, winkelcoördinator Hanneke Bol en inkoopcoördinator Hoftel Koesfeld.