Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Demonstratie koperslaan bij het Rijssens Museum en andere activiteiten

RIJSSEN – Een koperslager die uit vlakke platen rood en geel koper gebruiksvoorwerpen en sieraden maakt. Dat is te zien op dinsdag 26 juli van 10.00 tot 17.00 uur bij het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1 B. Er zijn ook artikelen van koper te koop en voor kinderen en hun ouders zijn er historische straatspelen.

Dinsdag 2 augustus is de Rijssense Museumdag. Dan is er rijdend materieel van het Rijssens Leemspoor te zien. Ook dan kunnen historische straatspelen worden gespeeld en kunnen kinderen zich laten schminken en tijdelijke tattoo laten zetten.
Dinsdag 9 augustus demonstreert de Folkloregroep Riessen in historische klederdracht hoe in vroeger dagen zonder wasmachine, wasdroger en wasverzachter het wasgoed toch helder en fris werd. Deskundige uitleg komt van Jenny Voortman van de Folkloregroep Riessen. Zij heeft niet alleen verstand van historisch wassen, maar is ook een expert op het gebied van klederdrachten en ze is maakster van de mutsen die de Rijssense vrouwen vroeger bij hun klederdracht droegen
Dinsdag 16 augustus rijdt de brandweerauto van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR). Het IBR is ook in het Rijssens Museum gevestigd. Per brandweerauto kunnen bezoekers zich onder andere laten vervoeren naar het Rijssens Leemspoor in de Rijssense bossen. Er kan een rit met de leemtrein worden gemaakt. De brandweer rijdt ook naar de historische Pelmolen waar lijnzaadolie wordt geslagen. In het haventje bij de Pelmolen ligt de Enterse Zomp waarmee een rondvaart over de Regge kan worden gemaakt. In de hal van het Rijssens Museum treedt 's middags twee keer het blokfluitensemble Sonare op.
Op de laatste zomermuseumdinsdag, 23 augustus, is de bekende kunstenaar Marius van Dokkum aanwezig, van wie in de tijdelijke expositiezaal ook humoristische schilderijen te zien zijn. Hij tekent portretten. En er is een demonstratie tingieten die wordt gegeven door mensen van Nationaal Tinnen Figuren Museum uit Ommen.