Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Geslaagde VVD-discussieavond Omgevingswet en duurzaamheid

ENTER – Vorige week woensdag heeft de VVD Wierden-Enter op het landgoed 't Rheins een constructieve bijeenkomst gehad over Duurzaamheid en de nieuwe Omgevingswet. Twee enthousiaste sprekers en een ruime opkomst maakten de avond compleet.

De beperkingen vanuit de huidige wet- en regelgeving worden bevochten door de VVD aldus Yvonne Koolhaas, eerste woordvoerder voor Duurzaamheid, Milieu & Energie. "Maak gebruik van de aanwezige kennis en kunde uit de regio Twente om mensen aan het werk te krijgen en te houden. Laten we voorop gaan lopen op het gebied van duurzame energie, bijvoorbeeld Thorium."
"De bevlogenheid van de burgers die zelf hun huis verduurzamen willen we gebruiken om ook hun werkgevers aan te kunnen spreken. Als overheid hebben we de schone taak om ervoor te zorgen dat de stimuleringsmaatregelingen eenvoudiger beschikbaar worden. Hierdoor zijn we minder geld kwijt aan besluitvorming en blijft er meer geld beschikbaar voor innovaties! Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van bijproducten vanuit de landbouw als bron van biomassa in een vergistingsproces. Een nieuwe bron van inkomsten én energie."
Na de vurige discussie met Koolhaas nam Jeannette Rikkink, vicefractievoorzitter en eerste woordvoerder ruimtelijke ontwikkeling, grondbeleid & water de aanwezigen mee in de nieuwe Omgevingswet. De strekking was duidelijk: minder regels!
Vanaf 1 januari 2019 krijgen de gemeenten en provincies dit nieuwe instrument om levendigheid in centra van dorpen en steden te blijven stimuleren en verrommeling tegen te gaan. Hierin komt meer ruimte voor burgerinitiatieven en een faciliterende overheid. Trots vertelde ze over het programma "Samen werkt beter" dat werkt aan een impuls voor economie en milieu. Door dit programma kan er zowel ruimte gemaakt worden voor de natuur als geïnvesteerd worden in de betrokken agrariërs.
Er is een onderzoek aangevraagd om de gevolgen van herbestemming van vakantiewoningen te kunnen toetsen. Hiermee kunnen er handvatten komen voor de gemeenteraden. Door gebruik te maken van de kennis van de lokale volksvertegenwoordigers kan er adequaat besloten worden hoe om te gaan met permanente bewoning in vakantiewoningen. "Laten we hen de tools geven om dit lokaal op te lossen! Vanuit de Provincie streeft de VVD naar eenvoudigere starterswoningen en eventueel een ouden-van-dagenvoorziening.
Een avond vol met scherpe dialogen met ruimte voor een iedereen om mee te discussiëren.