W.J.M. Muller
W.J.M. Muller Foto: Petra Koenderink

De Lindenberg krijgt 250 asielzoekers die hier blijvem

RIJSSEN – Er komen 250 asielzoekers naar Rijssen-Holten. Ze worden gehuisvest op bungalowpark De Lindenberg aan de Borkeldsweg in Holten. "Komen ze eigenlijk nog wel?" wilde SGP-fractievoorzitter André Scheppink donderdagavond weten van wethouder Roland Cornelissen. "Ze komen," volgens de wethouder, maar er zou in de verwerkingsprocedures wat vertraging zijn opgetreden. Het gaat om asielzoekers die statushouders zijn en dus in Nederland mogen blijven.

Over het algemeen waren de politieke partijen tevreden over de informatieavond en voorlichting zoals was gegeven door burgemeester en wethouders. Wim Muller (Gemeentebelang) toonde wel enige verbazing omdat enkele omwonenden niet waren uitgenodigd. Wethouder Cornelissen liet weten dat er geen sprake was van uitsluiting van groepen omwonenden, "maar het is altijd de vraag waar je ergens ophoudt met mensen uit te nodigen, maar als de mensen vragen hebben kunnen ze daarmee altijd bij de gemeente terecht."
CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff zei dat er sprake was van goed noaberschap door de vluchtelingen in de gemeente onderdak te geven. Wel zei hij zich gestoord te hebben aan de Haagse term "koppengeld" voor de vergoeding die de gemeente per asielzoeker krijgt. Wim Muller vroeg zich af of de term afkomstig was uit de kannibalentijd, maar PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink legde geduldig uit dat koppengeld de vergoeding was voor landverraders die in de Tweede Wereldoorlog joden aanbrachten bij de Duitse overheerser.
VVD-fractievoorzitter Frans Noordam pleitte voor een goede straatverlichting richting Holten en Rijssen, zodat niemand zich op weg naar de beide kernen onveilig hoeft te voelen. CDA-fractievoorzitter Isa Kahraman vond dat de vluchtelingen zo snel mogelijk onderdeel van de samenleving moeten worden door hen snel een inburgeringstraject te laten doorlopen.