Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Met de zomp de Regt door Zee door het natuurschoon rond de Regge

RIJSSEN - Onder bijna tropische omstandigheden stapte ik dinsdagmiddag nabij de Pelmolen in Rijssen om 3 uur aan boord van de Enterse zomp de Regt door Zee om met mijn medepassagiers te genieten van een stukje ongekend natuurschoon in de omgeving van de rivier De Regge. Tijdens de tocht vertelde zompschipper Henk Nijzink, die als vrijwilliger werkzaam is bij de Stichting De Enterse Zomp, verhalen over het ontstaan van de zomp en hoe vroeger met deze platbodems flinke vrachten over soms zeer ondiepe wateren konden worden vervoerd.

Onderweg wees de schipper de gasten op interessante zaken die we passeerden. De andere zompschipper, Ben van Groningen, loodste ons met de Regt door Zee op bekwame wijze over de Regge. De Regt door Zee van nu is een replica van de laatste zomp van Jans ten Berge uit Enter. Dankzij de geringe diepgang, de slanke vorm en de afneembare opboeisels vervoerden de zompen tussen de jaren 1670 en 1925 katoen, jute, bakstenen, bomen, inboedels, houtskool, suikerbieten en graan. Vanaf het jaar 1850 verminderde het gebruik van de zompen. Landelijk waren er ongeveer 300 in gebruik, waarvan het merendeel was gebouwd op scheepswerf Schuurman in Enter. Oorzaak van de teloorgang van de zompen was dat de regering waterwegen ging verbreden zodat er grotere vaartuigen konden passeren. Ook door de aanleg van de spoorwegen maakten de zompen langzaam maar zeker overbodig.
De huidige Regt door Zee is door vrijwilligers gebouwd op scheepswerf De Waarf in Enter aan de hand van tekeningen en overleveringen. Op 26 april 1986 werd de zomp feestelijk te water gelaten bij de Pelmolen in Rijssen. In de vakantiemaanden juli en augustus wordt de Regt door Zee ingezet voor vaste vaartochten vanaf de Pelmolen richting Zuna vice versa. De tochten kunnen worden gemaakt van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur.
Deze zomp wordt ook ingezet om te mee te zeilen tijdens de Sails in Hasselt en Kampen. Na afloop van de fraaie boottocht vroeg ik aan enkele medereigers wat zij vonden van de vaartocht over de Regge. De opvarenden waren Mevrouw Dorien Tessel uit Amersfoort en op de zomp aanwezig met haar moeder Henny uit Utrecht en het echtpaar Raymond en Hendrina van Zetten uit Goeree-Overflakkee logeren, ieder afzonderlijk van elkaar voor enkele nachtjes in Fletcher Hotel de Sallandse Heuvelrug in Rijssen. Alle vier waren zij voor het eerst in onze omgeving. Zij toonden zich zeer verrast door de fraaie natuur van Rijssen en omgeving. De boottocht over de Regge vonden ze bijzonder, ondanks de hitte. "Heel gezellig en leerzaam. Een rustgevende ervaring ook op deze voor ons vreemde boot! We zijn ook bijzonder tevreden met ons hotel dat in een zeer bosrijke omgeving ligt én we worden er goed verzorgd," aldus de tevreden gasten van elders.

Dick Tukkers