Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Veel belangstelling tijdens eerste editie lommerdmarkt Rijssen

RIJSSEN – De eerste lommerdmarkt van deze zomer vond donderdag plaats onder uitstekende weersomstandigheden op de bekende locaties in het centrum van Rijssen. Op het Europaplein, in de Kerkstraat, Rozengaarde en op de Oude Veemarkt werden goede zaken gedaan. Vanaf vier uur in de vroege morgen probeerden de verkopers van tweedehands goederen hun waren aan de man te brengen op een voor hen ideale plaats. Vanwege het warme weer natuurlijk het liefst in de schaduw, wat niet voor iedereen was weggelegd.

Bij mijn tocht over de lommerdmarkt kwam ik in gesprek twee kooplieden, nazaten van de in Rijssen bekende Fons Tusveld, namelijk Mark Tusveld (49) en zijn neefje Tijn Tusveld (9). Hun handelswaar hadden ze opgesteld in de schaduw achter het gemeentehuis. Mark probeerde deze dag zijn neefje Tijn als handelaar in de dop te stimuleren bij de verkoop van zijn handelswaar. Ik vroeg de heren Tusveld hoe laat ze uit bed waren gegaan. Dat bleek zo rond 3.00 uur te zijn en om 5.30 uur hadden ze hun handel uitgestald. "Niet te vroeg. Velen waren ons al voor om hun spullen te verkopen aan professionele opkopers. Maar wij verkopen onze spullen het liefst aan de gewone man," aldus Mark. De verkoop liep goed. "We verkopen iedere keer wat en we mogen niet mopperen. Het meest wordt speelgoed verhandeld."
Of ze het druk vinden op de lommerdmarkt? "Gezellig druk," volgens Mark, waarbij de topdrukte ligt tussen 10.30 uur en 12.00 uur. "Het is wel iets minder druk dan vorig jaar, maar ik wijt dit aan het warme weer." Ik laat de beide heren Tusveld tevreden achter en constateer dat het steeds drukker wordt.

Dick Tukkers