Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Bouwgroep Hart voor Nicaragua Rijssen werkt zich in het zweet voor allerarmste bewoners van Nicaragua

RIJSSEN/NICARAGUA - De twintig leden van de bouwgroep van de Stichting Hart voor Nicaragua hebben hun bouwvakvakantie van 31 juli tot en met 19 augustus opgeofferd voor de allerarmsten in Nicaragua. Zij bouwden huisjes en hielden activiteiten met kinderen.

Er komt heel wat bij kijken om in dit deel van de wereld wat te doen voor de medemens. Het avontuur voor de deelnemers aan dit project begon op vrijdag 30 juli met de reis naar Schiphol met een bus van Harbers Trucks, zo staat in het uitgebreide reisverslag. 'Na een lange vliegreis van 25 uur via Washington en Houston vlogen we naar onze eindbestemming Managua in Latijns-Amerika. Na deze vermoeiende reis werden we de volgende morgen wakker onder onze klamboe, gewekt door junglevogels, kraaiende hanen en blaffende honden. De eerste zondag in dit mooie land gingen we op tijd lopend naar de kerk. De gemeente van Masaya ontving ons vriendelijk en zij waren blij met onze komst in de kerk. De dienst werd zowel in het Spaans als in het Nederlands gehouden.
De hierop volgende eerste werkdag kwamen we zwart van het stof maar met een voldaan gevoel aan in Tipita. We waren gestart met een van de vier projecten waar we deze weken aan gingen werken. Het eerste project was bij een oma van 81 jaar oud die samen met haar zoon in een oud krotje woont. Ze heeft een chronische botziekte en waarschijnlijk botontkalking en we willen haar een veilig en vredig plekje geven omdat ze nu erg onveilig woont. De stroommeter werd op vakkundige en op de juiste wijze weggewerkt.
Het tweede project was bij een jongen van 18 jaar. Hij leeft met zijn moeder en drie broers en een zus. Zijn vader is drie jaar geleden overleden. Het enige inkomen is het geld van zijn vaders erfenis. Onze bedoeling is om een huis te bouwen met meerdere kamers om ook meer privacy te krijgen. Het derde project is een vrouw van 26 jaar, ze heeft twee kinderen, van 6 jaar en 4 maanden. Haar man zit in de gevangenis en zit een straf uit van 5 jaar. Ze leven in een huisje van zink wat erg gevaarlijk is voor haar en haar kinderen. Haar inkomen krijgt ze van haar grootmoeder die snacks verkoopt. De bedoeling is om een huisje te bouwen dat ze als uitbreiding kan gebruiken voor een winkeltje.
Het vierde project betreft een gezin van vier kinderen in de leeftijd van 8, 9, 11 en 13 jaar met een moeder en grootouders. Ze slapen in een ruimte, maar wij gaan deze verdelen in drie kamers zodat ze meer privacy hebben. Als we zwetend en zwart van het stof dagelijks terugkomen, met een voldaan gevoel delen we onze ervaringen samen uit onder het genot van een welverdiende Toria of een ijskoude cola. Ook brachten wij als bouwgroep nog een bezoek bij de ouders van de in de plaats El Tule wonende ouders van de in de Nassuastraat in Rijssen wonende Vasquez die gehuwd is met fysiotherapeute Dinja Baan.'