Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Bio logisch?

Wat is nu biologisch en wanneer mag je de wijn biologisch noemen? En is het wel zo belangrijk? Biologisch gecertificeerd is een wijn waarvan de druiven biologisch geteeld zijn, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Maar onder andere zwaveldioxide en koper zijn toegestaan. Men mag minder sulfiet gebruiken dan is toegestaan. Maar de norm is wel hoog. Ik probeer kort een poging te doen om wat helderheid te scheppen.
Wij hebben in onze zomervakantie diverse wijnbedrijven bezocht. Biologisch gecertificeerd en niet-biologisch gecertificeerd. Toch lijken deze twee erg veel op elkaar, sommige kunnen het certificaat zo krijgen maar weigeren het. Men wil ingrijpen als het echt noodzakelijk is en weigeren daarom het certificaat aan te vragen. Ingrijpen mag een gecertificeerd bedrijf niet.
In het ergste geval is de oogst compleet verloren.
Iedere wijnmaker is zuinig op zijn basisbron van inkomsten, de wijngaard. Daar moet het goed mee gaan! Maar wat doe je als er een ziekte uitbreekt? Natuurlijke bedreigingen zijn van alle jaargetijden. Zo had Ruffino last van de hagelbui een dag voor ons bezoek, takken breken af. En dat vormt juist weer een plek voor bacteriën om zich te nestelen en een ziekte is geboren. Wat ga je doen als er een zware ziekte uitbreekt? Bestrijden of de oogst of planten te beschermen of grijp je niet in omdat je een certificaat hebt? De wijnbedrijven die wij hebben bezocht gebruiken en handelen hetzelfde dan de biologisch gecertificeerde bedrijven. Men liet ons zien dat er lokstoffen voor insecten gebruikt worden. Men lokt de mannetjes naar de wijngaard die op zoek zijn naar vrouwtjes. Vrouwtjes blijven op afstand. Er worden op deze biologische wijze geen eitjes in de wijngaard gelegd. Ook wordt er in beide gevallen bij voorkeur koper en zwavel gebruikt.
Het omgaan met sulfiet is ook zo'n punt. Hoeveel gebruikt de wijnmaker? Zelfs sulfietvrije wijn mag maximaal 10mg sulfiet per liter bevatten. De gebruiknorm in de EU ligt extreem hoog. Voor niet biologisiche wijn geldt, afhankelijk van de restsuikers en het type wijn, 150 tot 200 mg per liter. Voor biologische wijn is dat 100 tot 170 mg, ook afhankelijk van de restsuikers. Cantine Lenotti gebruikt 1/3 minder dan het maximaal toegestane hoeveelheid sulfiet. Het kan dus zo zijn dat deze wijnmaker minder sulfiet gebruikt dan een biologische wijn en ook zo biologisch mogelijk druiventeelt.
Het komt er op neer dat voor het maken van wijn vakmanschap nodig is om zo een gezond product neer te zetten. Gecertificeerd of niet, wat doe je als er echt ingegrepen moet worden?