Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Toeristen lopen warm voor rit met het
Rijssens Leemspoor door de bossen

RIJSSEN - Er waren zelfs twee locomotieven en twee rijtuigen voor nodig om dinsdag alle passagiers te kunnen vervoeren. Plaatsgenoten, dagjesmensen en vakantiegangers maakten met het Leemspoor een rit de Rijssens bossen op het traject tussen de Markeloseweg en het wisselstation bij de sportcomplex de Koerbelt aan de Arend Baanstraat.

Niet alleen de rit, maar ook voor de diverse opgeslagen materialen in en bij de loods aan de Markeloseweg was veel belangstelling. De Leemspoorbezoekers bekeken stoomlocomotieven, diesellocs, personen-, goederen- en werktreinen. Ouders, grootouders en kinderen hadden veel belangstelling voor het stilstaand en rijdend materieel én voor machinist Gerrit van de Riet op de bok en overwegwachter Willem Grotentraast met vlag en fluit.
Twee families wilden wel vertellen hoe enthousiast ze waren tijdens de treinrit. De familie Nijland uit Rijssen, bestaande opa Jan en oma Riek met de twee kleindochters Romy en Cathlyn van zes. Volgens opa Jan krijgt hij elk jaar de vraag: 'Opa wanneer gaan we weer met het treintje rijden?' Onze kleinkinderen genieten steeds weer met volle teugen van deze rit en met alles wat zich daarbuiten afspeelt. En als de kinderen genieten, genieten wij ook', aldus oma Riek.
Ook Jacob en Frienke Schepers uit het Friese Bedum met hun dochter Daniëlle (5) en zoon Jens (2) waren zeer te spreken over de Rijssense historische attractie. Zij verblijven de camping de Grimberghoeve in Zuna. Het is voor de eerste keer dat zij de omgeving van Rijssen bezochten. Ze genieten van het fraaie natuurschoon tijdens de rit, maar ook op hun fietstochten in de omgeving van hun vakantieadres. 'Een bijzondere ervaring, zeer bezienswaardig', volgens moeder Frienke. Vader Jacob merkt op dat hij het materiaal van het leemspoor ook bijzonder interessant vindt. 'Wij wisten niet dat dit allemaal nog bestond. Heel apart!'

Dick Tukkers