Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Winkel van Sinkel in Rijssen

RIJSSEN - Rijssen staat in de regio bekend als een winkelstad met veel aantrekkelijke zaken die door veel kooplustigen uit de naburige regio bezocht worden. Wat velen nog niet weten, maar Rijssen beschikt ook over een bijzondere winkel met de naam 'Mijn winkelplek'. Sinds een jaar is deze verzamelwinkel gevestigd aan de Enterstraat 10.

Het bijzondere aan de winkel is dat de eigenaar, Theo Veneberg, niet de eigenaar is van de honderden aanwezige artikelen die te koop zijn. De koopwaar wordt namelijk ingebracht door particulieren. Zij krijgen in de winkel een plek om hun goede of niet meer gebruikte artikelen aan de man of vrouw te brengen. Ook kunnen creatieve particulieren hun zelfgemaakte artikelen op deze laagdrempelige wijze verkopen. Zij huren voor de verkoop van hun artikelen van Theo Veneberg een schap van een meter lengte met daarin 3 vakken voor de prijs van 10 euro per week. Zij prijzen zelf hun artikelen en ruimen hun verkoopruimte in naar eigen smaak. Dit geldt ook voor handelaren die hun restpartijen van de hand willen doen. Daarvoor wordt een ander tarief gehanteerd.
Na het inrichten en prijzen van de artikelen op de gehuurde plek, zorgen Veneberg en zijn echtgenote voor de verkoop van de artikelen. De volledige opbrengst van de verkochte artikelen wordt maandelijks overgemaakt naar de huurders. Op de laatste dag van de verhuurperiode worden de aangeboden artikelen teruggehaald of gedoneerd. Bij donatie van de artikelen komt de opbrengst volledig ten goede aan het Leger des Heils.
Het enige artikel in de winkel waar de familie Veneberg zelf eigenaars van zijn, zijn de vele merken cartridges die ze zelf importeren. Veneberg is met de winkel gestart omdat hij jarenlang als ZZP'er heeft gewerkt. 'Ik was gediplomeerd installatiemonteur, maar door een ongeval kon ik mijn werk niet meer naar behoren uitvoeren. Nu zet ik mijn technische ondergrond in om op deze wijze ons brood te verdienen.'

Dick Tukkers