Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Schrijfwedstrijd over
Greun en gel oargern

RIJSSEN - Een Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) organiseert een nieuwe schrijfwedstrijd voor het komend seizoen. In samenwerking met de redactie van het KTS-streektaalmagazine 'n Bodbreef wordt iedereen uitgenodigd in de pen te klimmen. "We organiseren als Kreenk al enkele jaren schrijfwedstrijden waardoor we het schrijven in de streektaal promoten," zegt KTS-voorzitter Joop Weber uit Delden.

"In overleg met de Bodbreefredacteuren Gerrit Kraa en Gerrit Dannenberg hebben we besloten om de mensen deze keer twee thema's te laten kiezen uit vier: A. Greun en gel (ik oargere miej greun en gel an…); B. Goat toch hen! ; C. Ma'j miej nog? ; D. A'k um/eur ooit in de vingers kriege…. Als iedereen uit deze vier thema's er twee kiest en daar een verhaal van maakt, krijgen we een zeer afwisselend aanbod," aldus Weber.
Volgens Weber moeten mensen zich niet te laten afschrikken door de schrijfwijze van het dialect. "Het gaat om het verhaal zelf. Natuurlijk streven we naar een gemakkelijk leesbare spelling, maar daar hebben we onze mensen voor. Om de hoeveelheid teksten beheersbaar te houden zijn er wel een paar regels. De verhalen moeten per se digitaal ingestuurd worden naar gdannenberg@twenteakademie.nl De verhalen mogen niet langer zijn dan 500 woorden en gedichten niet langer dan 14 regels. Gebruik het thema niet als titel voor het verhaal of gedicht, maar verzin zelf een titel. Insturen van de verhalen kan tot en met 31 december van dit jaar. Eerder mag natuurlijk altijd."
Volgens Weber wordt van de verhalen en gedichten een boek. "Dat presenteren we in de dialectmaand. Dat is in maart 2017 op onze jaarlijkse verhalen- en gedichtenavond in Delden. Schrijvers en dichters lezen dan hun schrijfproducten voor en we reiken de prijzen uit. Er zijn twee categorieën: voor beginnende en voor ervaren streektaalschrijvers. Andere jaren zijn mensen aan het schrijven gegaan die dat nooit gedaan hebben en die stimulans willen we er graag inhouden," aldus Weber.