Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Grote belangstelling voor fietstocht De Boer Op

RIJSSEN-HOLTEN - De organisatoren van de op 16 augustus gehouden fietstocht De Boer Op zijn bijzonder tevreden over het grote aantal belangstellenden. Vele deelnemers fietsen onder uitstekende weersomstandigheden de goed georganiseerde 27 kilometer lange tocht door de fraaie omgeving van Rijssen en Holten.

Startpunt van de fietstocht was de Oosterhofweg in Rijssen. Via de Burgemeester Knottenbeltlaan en de Arend Baanstraat ging het richting Middeldijk waar het groenvoorzieningsbedrijf van de familie Egberts kon worden bezocht. Egberts pleegt onderhoudswerk aan groenvoorzieningen en maaiwerk van sloten voor gemeenten, waterschappen, instellingen en particulieren. De firma maakt gebruik van een groot machinepark en een veegboot voor het maaien van sloten. Bij Egberts stond voor de liefhebbers ook koffie met krentenbrood klaar.
De tocht leidde vervolgens langs de Veendijk en de Borkeldsweg naar de Schreursweg waar kinderdagverblijf De Vossebeld van de familie Stam is gevestigd. De familie Stam is overgeschakeld van een varkenshouderij naar een kinderdagopvang. Alleen de melkkoeien zijn gebleven. Bij de familie Stam kunnen de gastkinderen naar hartenlust buiten spelen in een natuurlijke omgeving en genieten van het vee. De kinderen komen niet alleen uit de omegeving van Rijssen-Holten maar zelfs uit Enschede.
De volgende bezoekmogelijkheid was het in de buurt gelegen bedrijf van de familie Wansink. Dit bedrijf heeft een melkveehouderij met daarnaast een houtzagerij. De koeienstal is in eigen beheer gebouwd en totaal uitgevoerd in hout. De koeien worden gemolken door een melkrobot waar veel belangstelling voor bestond. Via de Rijssenseweg, de Eekhoornweg en de Ligtenbergerweg bezochten de deelnemers het mestveebedrijf van de familie Hoppen. Deze familie heeft een nieuwe stal gebouwd waar de vrouwelijke mestveekalveren van het ras Blonde d'Aquitaine op stro liggen.
De tocht ging vervolgens via de Lichtenbergerdijk richting Petersdijk waar de familie Dekkers kon worden bezocht. Deze familie legt zich alleen toe op het melkveebedrijf. Op deze locatie stond een twintigtal dames gereed om naturel pannenkoeken en spekpannenkoeken te bakken waarbij ook koffie, thee of een glas fris kon worden genuttigd. Van deze gelegenheid werd ruimschoots gebruik gemaakt.
Het laatste deel van de tocht leidde naar de Klokkendijk waar bij de familie Slagman een kijkje kon worden genomen op het pluimveebedrijf. Het bedrijf van de familie Slagman voldoet volledig aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk. In hun geheel geautomatiseerde onderneming worden per acht weken maar liefst 70000 mestkuikens groot gebracht. Na afloop van deze enerverende fietsdag gingen de deelnemers moe, maar vol met indrukken huiswaarts.

Dick Tukkers

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding