Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Bal Vismeesters in Nijverdal vernieuwend
in de visbranche en met succes

NIJVERDAL – Bal Vismeesters aan de Maximastraat 12 loopt als een trein. Mede-eigenaar Dick Bal is enthousiast over zijn nieuwe zaak waarmee hij half april is gestart. Bij binnenkomst in het ruime pand valt het vernieuwende interieur meteen op. Tegen de linkerzijwand staan gezellige zitjes en de strakke, verhoogde vitrines met een veelheid aan vis, maaltijden en andere visproducten springen direct in het oog.

Dick Bal komt uit een familie waarin al bijna 100 jaar van generatie op generatie het vak van visdetaillist wordt doorgegeven. Bal is dan ook een vertrouwde naam in de visbranche. "We kregen signalen dat er in Nijverdal behoefte was aan een goede visspeciaalzaak. Daarom zijn we hier gaan kijken en we kwamen uiteindelijk terecht bij dit pand. Het ligt heel mooi ten opzichte van het nieuwe Henri Dunantplein en de markt. We hebben hier de ruimte voor een terras en we zitten heel gunstig in de looproute van het publiek."
Bal Vismeesters heeft de wind in de zeilen. "Het gaat goed," zegt Dick enthousiast. "In ons klantenspaarsysteem staan nu al zo'n 1500 klanten. Ruim de helft daarvan komt iedere week bij ons. De klanten komen niet alleen uit Nijverdal en Hellendoorn, maar ook uit een wijde cirkel daaromheen. Ja, daar staan we zelf ook nog steeds van te kijken. Ook bedrijven weten steeds vaker de weg naar ons te vinden. Ze vinden het fijn dat we bestellingen kunnen bezorgen."
Over de moderne, strakke inrichting van de zaak hebben Dick en zijn vrouw Laura goed nagedacht. "We zijn heel bewust op zoek gegaan naar een inrichting die past bij het uitgangspunt voor deze winkel: een visspeciaalzaak met meer dan alleen gebakken vis, haring en kibbeling. Niet traditioneel dus. Bij een slager in Barcelona zagen we deze gave vitrines. Een stuk hoger dan anders. Je hoeft niet te bukken om alles goed te zien en voor ons werkt het een stuk gemakkelijker om alles te pakken. We combineerden dat met rechte lijnen, warm hout en kleurtinten die passen bij onze huisstijl. Zo creëerden we een ruime winkel met een frisse uitstraling."
Bij Bal Vismeesters kunnen klanten terecht voor alle verse vissoorten. "Vis is een gezond product. Mensen gaan ook steeds bewuster om met hun gezondheid. Daarom zijn we gaan nadenken wat we nog meer met zo'n gezond product kunnen doen. Dat zijn vissnacks geworden, maar ook complete vismaaltijden en ovenschotels. We hebben daarvoor een gediplomeerde kok in dienst genomen, want die weet heel precies wat je kunt combineren met smaken en soorten."
Met de nieuwe formule trekt Bal Vismeesters publiek uit alle leeftijdscategorieën. "Daar doen we ook ons best voor," zegt Dick. "Vissnacks is zo'n product waar ook jongeren op afkomen. We hebben ook de traditionele lekkerbekjes, maar dan wel van drie vissoorten: panga, heek en kabeljauw; elk soort heeft zijn eigen karakter en smaak. In Engeland is fish and chips al jaren een bekende combinatie. Dat verkopen we ook, maar bij ons kun je zelf kiezen welke vis jij bij de patat het lekkerst vindt. Het is in Nijverdal een van de meest gewaardeerde producten."