Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

50-plussers ook in 2016 digitaal actief: doe mee!

RIJSSEN - Seniorweb Rijssen organiseert vanaf september 2016 tot en met mei 2017 weer meerdere cursussen en workshops voor computer -, laptop-, tablet- en smartphonegebruik. Het doel van Seniorweb Rijssen is om 50-plussers digitaal actief te laten worden en te blijven. Om dit te bereiken staan er weer enthousiaste docenten klaar om 50-plussers wegwijs te helpen worden en blijven in de digitale wereld.

Voor het komend seizoen heeft Seniorweb zijn aanbod flink uitgebreid. Er worden 7 computercursussen, 12 workshops en 8 cybercafés gegeven. Deze activiteiten vinden plaats in het gebouw van de Rabobank in Rijssen. Daarnaast organiseert Seniorweb de inloophulp in het Stadskwartier, hulp aan huis en cursussen op maat. In de loop van het cursusseizoen worden weer nieuwe workshops aangekondigd die inspelen op de actualiteit.
Uit het gesprek met een drietal enthousiaste oud-cursisten, Willem Grotentraast uit Rijssen en Joke Boevink uit Enter en Bertha de Roo–de Wilde uit Goor, bleek dat ze dagelijks digitaal actief zijn geworden en het ook zijn gebleven. Ik wilde van hen graag weten hoe ze op het idee waren gekomen om aan de activiteiten van het Seniorweb deel te nemen.
De eerste kennismaking was voor alle cursisten verschillend. Joke Boekvink las in 2010 in de plaatselijke krant dat er een Open Dag werd georganiseerd door Seniorweb. "Na mijn bezoek aan die Open dag was ik meteen enthousiast en ik volgde vanaf die periode diverse cursussen." Willem Grotentraast zag via de site van Seniorweb in het jaar 2008 dat er een Cybercafé werd gehouden bij de Rabobank. "Die ben ik naartoe geweest en daarna groeide mijn interesse in het digitale gebeuren. Door mijn drukke baan was ik pas na mijn pensionering in 2013 in de gelegenheid om cursussen via Seniorweb te volgen."
Bertha de Roo werd in het jaar 2013 door haar man, die als docent werkzaam was bij Seniorweb, gevraagd mee te gaan naar een Cybercafé. "Daar werden allerlei digitale onderwerpen behandeld en vragen gesteld. Dit was voor mij het moment om mij aan te melden voor het volgen van de cursussen."

Welk doel hadden jullie om de cursussen bij Seniorweb te volgen?

Bertha: "Mijn interesse ging in eerste instantie uit naar de mogelijkheid om te kunnen werken met Facebook, het bewerken van foto's en om te kunnen mailen om in contact te blijven met mijn familie." Joke: "Ik was geïnteresseerd in het bewerken en opslaan van foto's, het maken van een fotoboek en ik wilde verder inzicht krijgen in wat ik nog meer uit mijn pc kon halen." Willem: "Ik had al veel interesse voor het werken met een pc, maar door de aanschaf van zonnepanelen wilde ik het rendement van de zonnepanelen in tabellen en grafieken op mijn pc vastleggen. Die kennis had ik toen nog niet. Daarnaast verzorgde ik de planning voor een vereniging en dat wilde ik erg graag digitaal gaan doen."
Alle drie gesprekspartners maken dagelijks gebruik van de opgedane kennis die ze in de loop der jaren ook al flink hebben uitgebreid. En dat dankzij Seniorweb. "Veel mensen weten niet wat ze missen."
Over de sfeer op de cursus zijn ze allemaal goed te spreken. "Uitstekend! Er wordt in kleine groepen gewerkt en daardoor is het mogelijk om onderling vragen aan elkaar te stellen en aan de docent." Ze volgen ook alle cybercafés en beleven daar ook veel genoegen aan. "Er komen nieuwe dingen aan de orde die gemakkelijk zijn te volgen omdat ze op een groot scherm geprojecteerd worden met heldere toelichting van de docent."
Alle drie houden ze de website van Seniorweb voortdurend in gaten. "Een mooie site om op de hoogte te blijven van het nieuws dat daarop gepresenteerd wordt. Het is heel goed om meer bekendheid aan Seniorweb te geven. Als 50-plusser ben je té jong om de digitale wereld links te laten liggen. Seniorweb biedt een ieder de mogelijkheid om digitaal actief te wórden en te blíjjven. Laat die kans niet voorbij gaan….nu kan het nog!" De cursisten hopen dat vele cursisten met het zelfde plezier als zij gebruik zullen maken van de vele nuttige en leuke activiteiten van Seniorweb.
Wie net als deze oud–cursisten digitaal actief wil worden en blijven, kan zich melden bij cursusleider Wim Grotentraast, e-mail; grotentraastw@gmail.com of via de website
https://rijssen.seniorweb.nl

Dick Tukkers