Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Flessenactie voor belevenistafels voor DAC de Molenhoek

RIJSSEN – Vrijdag 16 september gaan ruim 50 vrijwilligers van Siloah weer op pad voor de jaarlijkse statiegeldflessenactie. Vanaf 18.00 uur worden in Rijssen lege flessen opgehaald. "We bellen aan," zeggen de organisatoren Jan Nuysink (rechts op de foto) en Gerrit Pieffers, "maar het mooiste zou zijn als de mensen hun lege flessen in een krat of iets dergelijks aan de straat zouden zetten, want dan is het voor ons een kwestie van inladen en wegwezen. Flessen kunnen aan de weg gezet worden vanaf 18.00 uur."

Ze zijn de tel een beetje kwijt, maar de jaarlijkse flessenactie voor het goede doel wordt al ruim twintig jaar gehouden. Deze keer is de opbrengst voor de Stichting Vrienden van Siloah die een virtuele belevenistafel wil aanschaffen voor de dagbestedingsruimte van DAC De Molenhoek aan de Butaanstraat. "Dat is een digitaal instrument waarop allerlei spelen en oefeningen kunnen worden gedaan die ten goede komen aan de ontwikkeling van de motoriek van de bezoekers."
Alle statiegeldflessen zijn welkom, ook Duitse flessen. "We halen alles op. Voor het sorteren mogen we gebruik maken van de grote hal van Timmerfabriek Webo. Daar gaat alles in grote zakken en brengen we alles naar de Plusmarkt. Otto ter Maat van de Plusmarkt is ons nu al voor het tweede jaar ter wille om het statiegeld binnen te krijgen en daar zijn we hem bijzonder dankbaar voor. Voor de Duitse flessen hebben we vlak over grens ook onze contacten, want de opbrengst van iedere fles is mooi meegenomen."
Naast de statiegeldflessenactie wordt het hele jaar door ook gebruikt frituurvet en jus ingezameld. "Dat halen we niet zelf op, maar dat kunnen de mensen doorlopend brengen naar Kringloopwinkel De Mors aan de Spoelerstraat 7 waar de vetcontainer staat. Eén keer per maand kan het gebruikte vet ook worden gebracht naar de parkeerplaats bij kerkelijk centrum Sion waar dan ook oud papier ingeleverd kan worden. Dat gebruikte vet wordt verwerkt tot biodiesel en dat heeft ook vorig jaar een mooi bedrag opgeleverd," zegt Nuysink.
Ondanks de lange looptijd van de actie is het, volgens de organistoren, ieder jaar toch weer een hele organisatie. "We hebben Rijssen verdeeld in 24 wijken waar in enkele uren tijd duizenden flessen moeten worden opgehaald. Gelukkig kunnen we een beroep op heel veel enthousiaste vrijwilligers. Wie zin heeft om te helpen is van harte welkom," aldus Pieffers en Nuysink, "want vrijwilligers komen we altijd tekort. Aanmelden kan op e-mailadres vriendenvansiloahrijssen@gmail.com