Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Willem Brinks en
zijn vele hobby's

RIJSSEN - Willem Brinks (70) is regelmatig te gast met oude tractoren en stationaire motoren op verschillende evenementen in de omgeving. Na zijn pensionering heeft Brinks zijn hobby aan de Middeldijk 37 flink uitgebreid.

Hij beschikt hij over een grote hoeveelheid nostalgische trekkers, machines, materialen, motoren en gereedschappen. Daarnaast heeft nog een bijzondere hobby: het verzamelen van petten met bedrijfsnamen. Hij zit inmiddels al 600 originele stuks en hij is nog altijd op zoek naar nieuwe exemplaren.
Willem Brinks is een echte trekkerfan. Een bezoek aan deze hobbyist is dan ook echt de moeite waard. Bij het zien van zijn collectie kom je ogen en oren te kort. Brinks was sloper van beroep en werd daarna machinist op een grote hydraulische kraan. Op zijn vijftigste kocht hij als trekkerfan zijn eerste trekker van het merk een MAN, bouwjaar 1946. In de loop der jaren kwamen daar 11 trekkers bij uit verschillende jaren en types. Een deel van de trekkers gaat, naast de bezichtiging tijdens evenementen, drie maal per jaar op pad voor een 60 kilometer lange tocht samen met een twintigtal leden van de trekkerclub uit de omgeving. Een van deze tochten vindt 3september plaats.
Een gedateerd wagenpark vraagt veel onderhoud. Brinks brede interesse gaat ook uit naar motoren, manometers, melkemmers, oude kruiwagens, compressoren, een complete zelfontwikkelde melkmachine, een zelfontwikkelde houtkloofmachine en diverse boormachines. Te veel om te benoemen! Zijn bijzondere hobbymateriaal vraagt ook veel en gespecialiseerd onderhoud. Daarvoor heeft Willem Brinks een hefbrug, veel klein materiaal en gereedschap. Zelf beschikt hij over een groot technisch inzicht wat getuigt van uitstekend vakmanschap. Alle trekkers zien er als nieuw uit, de petten zijn keurig gesorteerd en de overige opgeslagen artikelen zien er buitengewoon schoon en verzorgd uit.
Om zijn aanwinsten te beschermen tegen ongenode gasten worden na mijn bezoek alle deuren hermetisch afgesloten. Een grote ijzeren poort met zelfgefabriceerde verkeerslichten sluit het erf af net als alle bestrating rond zijn erf en de bouw van de grote loods. In de tuin staat een eigen gemaakt kippenhok en een achttal ouderwetse slijpstenen van verschillend formaat op een bestrate ondergrond. De omringende gazons zijn tot in de puntjes verzorgd. Willem Brinks is een secure hobbyist. Hij heeft het allemaal in de vingers. "Met uitzondering van de aanleg van elektriciteit, dat is het enige waaraan ik nooit ben begonnen," aldus Brinks.

Dick Tukkers