Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Meester schilder Janssen
(90) geeft nog steeds les

RIJSSEN – Op 3 oktober hoopt meester schilder en meester spuiter Gerrit Janssen aan de C. B. J. Landweerlaan 46a in Rijssen zijn 90ste verjaardag te vieren. Maar ondanks zijn hoge leeftijd is Gerrit Janssen nog steeds volop actief en productief. Hij geeft iedere week op woensdag les aan de gehandicapte bewoners van de Schutse in Rijssen. Verder fietst hij dagelijks een aantal uren door de omgeving van Rijssen. De overige tijd besteedt hij vanaf zijn 65ste jaar aan het maken van olieverfschilderijen en pentekeningen.

In de loop van de jaren is het aantal geschilderde kunstwerken opgelopen tot ruim 200 exemplaren en nog steeds gaat het door. Ter gelegenheid van zijn 81ste verjaardag is hem door zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen een fraai boekwerk aangeboden met kleurenfoto's van zijn 100 mooiste kunstwerken.
Wat vindt hij zelf zijn mooiste schilderij? 'Het verboden boek, dat stelt een oude man voor met zijn dochter lezend in de vroeger tijden verboden Statenbijbel. Helaas heb ik dit schilderij na lang aandringen verkocht, maar in mijn jubileumboek staat tot mijn genoegen wel de afbeelding van het schilderij.'
Meester schilder en tevens meester spuiter, dat zijn de titels die Gerrit Janssen op zijn conto mag schrijven. Hoe komt hij aan deze titels? 'Toen ik mijn militaire dienstplicht in Indonesië vervuld had, ben ik op 22-jarige leeftijd gaan studeren en op mijn 36ste had ik alle diploma's gehaald om in aanmerking te komen voor deze meestertitels. Ik bezat een eigen schilder- en spuitbedrijf, maar helaas werd ik op 55-jarige leeftijd arbeidsongeschikt verklaard. Ik kocht een oude Citroën van het bouwjaar 1933, waaraan ik vijf jaar heb gewerkt en toen was hij spic en span! Deze auto staat nog steeds in de kelder onder mijn huis. Twintig jaar lang was ik daarna examinator bij de vakscholen voor het vak schildersgezel. En vanaf mijn 65ste ben ik begonnen met het maken van olieverfschilderijen en pentekeningen, een hobby waar ik nog steeds mijn hart aan op kan halen.'
Sinds een aantal jaren is Gerrit Janssen lid van de Kunstvereniging Expres-zo in Rijssen. Verveling is een woord dat Gerrit Janssen zijn hele leven niet gekend heeft.

Dick Tukkers