Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Rijssen op zaterdag 17 september 2016 gastheer voor Nederlands Kampioenschap Standwerken

Het centrum van de stad Rijssen is dit jaar het podium voor het NK Standwerken. Op 17 september strijden een kleine 40 standwerkers om de titel Nationaal Kampioen Standwerken. Het concours wordt gehouden van 10.-17.30 uur in het centrum van Rijssen.

De organisatie ligt in handen van de Stibesta in samenwerking met AJEvents, de gemeente Rijssen-Holten en de ondernemersvereniging Habi. Het evenement wordt verder gesponsord door Rabobank Rijssen-Enter en winkelcentrum De Hoge Wal.
Uit de archieven van Stibesta blijkt dat de stad Rijssen zich 37 jaar geleden al eens bij het bestuur had gemeld met de vraag of het landelijke standwerkersconcours daar kon worden georganiseerd. Dit jaar hadden de initiatiefnemers wel succes. Rijssen is op 17 september het episch centrum van het standwerken. "We hadden als vereniging meerdere locaties in beeld voor het organiseren van het NK. Van de opties die voorlagen, had Rijssen dit jaar voor ons de beste papieren", vertelt Stibesta-voorzitter Benveniedo van Schaik.
In Rijssen is het NK Standwerken de derde zaterdag van september onderdeel van de reguliere zaterdagmarkt. Johnny Jansen van AJ Events, namens de gemeente en de winkeliersverenging nauw betrokken bij de organisatie, heeft zich samen met de marktmeester gebogen over een goede inpassing van de diverse standwerkers in de markt en het winkelcentrum van Rijssen. "We hebben een indeling gemaakt en specifieke plekken aangewezen voor standwerkers", vertelt Jansen. De standwerkerslocaties zijn over het hele winkelcentrum verdeeld. "Dat kan prima. Rijssen heeft een groot centrum. Belangrijk is dat standwerkers geen hinder van elkaar hebben. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn op zo'n competitiedag."

Positief

Jansen hecht veel waarde aan de aanwezigheid van standwerkers op evenementen. "Voor mij is die manier van zakendoen het voorbeeld van hoe je dat het beste doet. Het zijn de wortels van de handel. Je koopwaar actief en met enthousiasme en overtuiging onder de aandacht brengen van de klanten, zo breng je een koop tot stand."
Bovendien, vindt Jansen, zorgen standwerkers voor een positieve sfeer op de markt. "Er is reuring, er wordt gelachen. En dat moet je hebben om mensen te verleiden producten te kopen." Wat Jansen betreft, is dat niet alleen goed voor de zaken op de markt. "Ook ondernemers in het winkelcentrum profiteren van de levendigheid die zo'n NK Standwerken in de stad teweegbrengt."

Deelnemers

Deelnemen aan het NK Standwerken kan uitsluitend op uitnodiging van Stibesta. "Begin september nodigt het Stibesta-bestuur zo'n veertig standwerkers uit. Deelname aan het NK staat volledig los van de competitie die we door het jaar heen houden en die leidt tot een ranking", legt Van Schaik uit. "Het NK is een momentopname. Een anonieme vakjury geeft op deze dag punten aan de prestatie van die dag. Dat betekent dat iedere standwerker, ongeacht zijn positie op de ranglijst, kans maakt er met het dagsucces vandoor te gaan."

Wethouder markt- en middenstandszaken Bert Tijhof

Wethouder Bert Tijhof van markt- en middenstandszaken is verguld met de toewijzing van het concours. "De afgelopen twee jaren hebben we al het provinciale kampioenschap georganiseerd. Toen waren er 25 deelnemers en veel publiek. Nu worden er 40 deelnemers verwacht. De deelnemende standwerkers behoren tot de top van Nederland. Het zijn artiesten die op 17 september een fantastische bijdrage leveren aan de attractiviteit van het centrum in Rijssen. Ik verwacht dan ook veel publiek die dag. "
"Als gemeente zien wij het belang van dit evenement. Het past uitstekend in de visie van de gemeente om bedrijvigheid en evenementen de ruimte te geven. Rijssen heeft het ondernemerschap en bedrijfsvriendelijke benadering hoog in het vaandel staan."
De wethouder vervolgt: "Ik heb begrepen dat Rijssen zich 37 jaar geleden al eens kandidaat heeft gesteld om het NK standwerken te organiseren. Dat de keuze in 2016 op Rijssen valt is een compliment. Ook de standwerkers, die veelal een goed oog hebben waar ze het beste zaken kunnen doen, hebben in de gaten dat het centrum van Rijssen wat te bieden heeft. Het evenement is een prachtige reclame voor Rijssen als winkelstad. Het mooie van dit kampioenschap is dat elke geselecteerde deelnemer evenveel kans maakt.
Dat het een serieuze zaak is voor de standwerkers blijkt wel uit het aantal juryleden dat de deelnemers beoordeelt. Door de Stibesta worden vijf juryleden ingezet. De gemeente heeft ook nog eens vijf juryleden benoemd. Totaal tien deskundige juryleden. Dit benadrukt het niveau van het kampioenschap", aldus Tijhof.

Parkeren

Parkeren is in Rijssen geen probleem. Gratis parkeren is het handelsmerk. Wel geldt er in het centrum een blauwe zone waar maximaal 1,5 uur mag worden geparkeerd met parkeerschijf. Direct aan het centrum zijn ook voldoende parkeerplaatsen voor gratis lang parkeren beschikbaar.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt na afloop van het concours plaats bij restaurant Brodhoes te Rijssen. Wethouder Bert Tijhof verzorgt de prijsuitreiking.