Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Gijs van Koert grijpt
titel standwerken

Tijdens de zaterdag gehouden Nederlandse kampioenschappen standwerken in het centrum van Rijssen ging Gijs van Koert uit Noorden (ontharingsapparaten) met de hoogste eer strijken. Het feest werd helemaal compleet toen de jury bekend maakte dat zijn dochter Britt van Koert de derde plaats in de wacht had gesleept met antiskimpasjes. Tweede werd Lydia van de Ruit uit Capelle aan de IJssel met de verkoop van vlekkenzeep.

Voor de eest in de geschiedenis was Rijssen gastheer voor de deelnemers aan dit Nederlandse kampioenschap Standwerken. Bij het bestuur van Stibesta had Rijssen zich voor 37 jaar terug ook al eens gemeld met de vraag of het landelijke standwerkerconcours in Rijssen kon worden gehouden. 'We hadden meerdere locaties op het oog maar, maar Rijssen had dit jaar 'de beste papieren' aldus het bestuur van Sibesta.
In tegenstelling tot andere jaren was dit kampioenschap een op zich zelf staande wedstrijd, zodat iedereen kampioen kon worden. Zesendertig standwerkers waren er door de Stibesta uitgenodigd voor het Nederlands Kampioenschap Standwerken 2016. Bij de organisatie van dit evenement waren betrokken: Johnny Janssen van AJ en de ondernemersvereniging HABI, Gerrit Pieffers (marktmeester) Henk Veldhuis (namens de Standwerkers) en Bertus Dekker, van de Ruimte, waaronder de gemeentelijke marktzaken vallen. De diverse standplaatsen werden ingenomen aan de Grotestraat, Het Schild, De Haarstraat en het plein De Hoge Wal. Het kampioenschap vond plaats werd onder grote belangstelling mede door de ideale weersomstandigheden. De standwerkers, ook wel de cabaretiers van de markt genoemd, brachten tot hilariteit van de vele omstanders op een ludieke wijze hun koopwaar aan de man.
De vakjury, bestaande uit Leo Veldhuis (voorzitter), Henk Achterhuis, Sandra Dunhof, Erna Brinks-Ligtenberg, Wim de Lange, Henk Bakker, Ben Wolterink (voormalig wethouder), Gerrit Pieffers en Jenny ter Maat hadden de mooie maar ook moeilijke taak om het klassement op te makenb. Naast de genoemde top-drie gingen de prijzen, uitgereikt in het Brodshoes, naar Jan Hofstede (vierde), Henk Veldhuis (vijfde), John Simons (zesde), Mogjan Mokrinia (zevende), Nelly van de Pol (achtste) Jeroen Coopman (negende) en Henk Bisschop (tiende). De prijzen werden in het Brodshoes uitgereikt met een toepasselijk woord door wethouder Bert Tijhof (markt en middenstandszaken van de gemeente Rijssen-Holten).

Dick Tukkers