Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Lenneke Saraber verbindt
ruimtes in en om Museum

RIJSSEN - Hele grote en hele kleine linosneden van beeldend kunstenaar Lenneke Saraber zijn te zien op het Rijssens Museum. De nieuwe tentoonstelling is donderdagmiddag geopend door Sarabers docent en collega Hendrik Jan van der Valk.

Hij hield ter opening een mooie toespraak waarin hij op originele wijze de kunstenares en haar werk typeerde. Er is ook werk van Saraber te koop. Er zijn kunstwerken in een hogere prijsklasse, maar omdat Saraber vindt dat kunst voor iedereen betaalbaar moet zijn, heeft zij een groot aantal kleinere werken geƫxposeerd met een zeer vriendelijke prijs.
De linosneden van Saraber (op de foto in het midden met zwart shirt) zijn buitengewoon kleurrijk. De prenten zijn van maximaal haalbaar formaat, want ze passen nog maar net op de pers waarmee ze worden afgedrukt. In haar werk is de weergave van de natuurlijke omgeving belangrijk. Door de keus van de kunstwerken heeft duidelijk een relatie gelegd tussen de binnen- en buitenruimte van havezate de Oosterhof.
In zijn openingstoespraak bracht Van der Valk nog een opmerkelijke relatie van Sarabers werk met Rijssen aan het licht. Hij overhandigde haar een zelfgemaakt boekwerkje van linoleum. Van der Valk had ontdekt dat de linoleumrug van jute gemaakt is en dat jute juist een typisch Rijssens product is. Het boekje had hij als titel meegegeven: Het onvoorwaardelijk moeten. 'Lenneke Saraber maakt dit werk omdat ze vindt dat ze dat moet doen, dat is haar opdracht. Ze is voortdurend bezig met vragen als: wat zie ik, wat ervaar ik en hoe vertaal ik dat in een kunstwerk?'
Het Rijssens Museum sluit met de grafiektentoonstelling van Saraber aan bij de komende Maand van de Grafiek in oktober aanstaande. Grafiek is de verzamelnaam voor beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruik van allerlei druktechnieken. Het Rijssens Museum heeft contact gelegd met galeriehouder Johannes Dollen van Tolg'Art in Wierden. In deze galerie is in oktober een expositie te zien met werk van drie grafische kunstenaars.