Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

De Rijssense hartjes
komen er weer aan

RIJSSEN - Wie kent en eet niet de komende maanden de speciale Rijssense hartjes in klein en groot formaat? Deze lekkernij is alleen maar verkrijgbaar bij alle Rijssense banketbakkers tussen 1oktober tot aan de kerst.

Een product in de vorm van een hart, dat volgens overlevering al een eeuw lang in de Rijssens bakkersovens wordt gebakken. En niet allen de Rijssenaren zijn verzot op onze plaatselijke lekkernij, maar volgens onze plaatsgenoot Wim Kreijkes werkzaam bij Post/Repro ETNL in Almelo, kijken zijn collega's er elk jaar weer reikhalzend uit naar het moment dat Wim hen verrast met onze plaatselijke lekkernij.

Maar wie bedacht als eerste dit mierzoete en ontzettend lekkere product, bestaande uit een soort koek met als bodem speculaas met daarbovenop een laagje fondant (glazuur) en afgemaakt met crème bestaande uit roomboter/ margarine en suiker. Iedere bakker in Rijssen verkoop de harten, maar spuit de harten op verschillende manieren op. En wat is het geheim van de populariteit van deze lekkernij uit Rijssen? Volgens de kenners - en dat zijn praktisch alle Rijssenaren - is het de combinatie van de kruidige speculaas, het mierzoete glazuur en de boterachtige crème, die de Rijssense hartjes onweerstaanbaar maakt.'

Bij alle banketbakkers in Rijssen komen de mensen van heinde en verre uit de gehele ze halen uit de winkels of worden ze besteld, de vraag is niet alleen uit Rijssen en omstreken, maar de vraag is er al vanaf begin september. Tijdens de productieperiode gaan er tienduizenden hartjes in luttele weken bij de Rijssense banketbakkers over de toonbank.

Zie ook pagina 2