Koude rillingen

Stil luister ik naar de verdrietige echtgenote en twee kinderen.

De zoon vertelde me over het restaurant en café van zijn ouders. Zijn vader was altijd laat thuis, zo ook gisteravond. De zoon, vandaag alleen thuis, liet zijn vader nog even uitslapen. Omdat zijn vader nooit echt lang uitsliep keek hij na enige tijd toch maar even in de slaapkamer van zijn ouders. Hij kreeg de schrik van zijn leven toen hij zijn vader levenloos in bed aantrof.
Het werd me als snel duidelijk dat dit een bijzondere uitvaart werd. De echtgenote zei "we kunnen treuren om wat er is gebeurd of vieren wat hij voor ons en voor iedereen heeft betekend. Hij was altijd vrolijk en zat vol streken, ik kies dan voor het laatste".
Op de dag van de uitvaart chauffeerde de zoon de rouwauto naar de locatie aan de rand van de stad waar de afscheidsviering werd gehouden. Honderden mensen stonden de rouwstoet al op te wachten. Toen de deur van de rouwauto werd geopend was het muis- en muisstil. De belangstellenden vormden een lange erehaag waardoor de overledene werd gedragen naar de ingang van de zaal. Binnen werd de muziek aangezet en halverwege de erehaag ging de overweldigende stilte over in een overweldigend applaus. Koude rillingen liepen over mijn hele lijf.
Tijdens de afscheidsviering werd er gelachen, gehuild en werden er zelfs moppen verteld.
Er werd drie keer een pauze ingelast voor een hapje en een drankje. Bij de afsluiting klonk een lang applaus. Na het applaus werd het opnieuw muisstil en door de erehaag liepen we terug naar de rouwauto.
Onder politiebegeleiding reden we naar zijn restaurant in het centrum van de stad.
Alles was afgezet, de terrassen overvol. Langzaam liep ik voor de rouwauto. Mensen zetten hun drankjes neer en gingen staan. Opnieuw absolute stilte. De zoon zette de rouwauto stil voor het restaurant en stapte uit. Een daverend applaus van duizenden mensen klonk door het centrum. Opnieuw rillingen. Fakkels werden aangestoken en rozen werden op de auto gelegd. Langzaam reed de stoet het centrum weer uit.
Na de crematieplechtigheid in familiekring vertrokken ze opnieuw naar het restaurant waar alle personeelsleden een prachtig diner hadden voorbereid.

Een toost werd uitgebracht, zijn leven gevierd...

De columns van Herald en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVA te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.