Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Creatiever omgaan met regels

RIJSSEN – De Twentse gemeenten moeten creatief omgaan met de regels zodat het voor bewoners van een typisch Twents erf ook mogelijk wordt om hun erf bestaansrecht voor de toekomst te geven.

Dat was de boodschap bij de slotmanifestatie Buurten in Beeld van de Twentse Ervenstichting. De aanwezigen de wethouders Pieter van Zwanenburg van de Hof van Twente en Ellen Prent van Haaksbergen op het hart daar nog eens heel kritisch naar te kijken. De slotmanifestatie werd gehouden in Herberg de Pot in Markelo.
Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten van het project Buurten Beeld gepresenteerd en werden voorbeelden getoond van herstelwerkzaamheden die met steun en advies van de Twentse Erven gerealiseerd zijn. Een medewerker van bureau Feniks liet de resultaten zien van de erfgoedmonitor. Conclusie was dat het over het algemeen niet slecht gesteld is met de intentie om historische erven en gebouwen in het Twentse landschap te behouden, maar het kan nog altijd stukken beter.
Beide wethouders namen de nieuwe digitale burenkaart van Twentse Erven in gebruik door hun eigen woonplaats op het scherm in te vullen. Op de digitale burenkaart staan alle waardevolle Twentse Erven met bijbehorende gegevens duidelijk vermeld, compleet met opengewerkte 3D-tekeningen van de vaak honderden jaren oude agrarische gebouwen.