Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Vocaal Ensemble Rijssen excelleert

HOLTEN – In een goed gevulde Holtense Dorpskerk excelleerde het Vocaal Ensemble Rijssen zaterdagavond met Miserere Mei, cantates rond Psalm 51 en Psalm 130. Een concert om trots op te zijn.

Op het eerste gezicht misschien niet direct de meest opwekkende muziek, maar de uitleg bij de cantates van de musicoloog dr. Marcel Zwitser laat aan het eind van de donkerste tunnel een helder licht schijnen. Zwitser maakte het concert van het Vocaal Ensemble Rijssen met zijn toelichting en voorbeelden leerzaam en extra genietbaar. The Utrecht Company of Music voegde zich met haar historische instrumenten soepel naar koor en solisten.

Dirigent Jan-Geert Heuvelman zette met de cantate Miserere Mei van Zelenka mooi beheerst in, waarbij sopraan Magreet Rietveld bij het Gloria Patri I voor een positief verrassingseffect zorgde. De cantate Gott, sei mir gnädig nach deiner Güte werd hartverscheurend mooi uitgevoerd. Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir van Bach werd een ontroerende vertolking van Psalm 130. Tenor Jan van den Dijk liet in zijn solo's horen dat hij heel wat in huis heeft. De bas Geert Rolfes heeft een mooie stem, maar mist vooral in de lagere passages nog het nodige volume.
Het Vocaal Ensemble Rijssen heeft zich ontwikkeld tot een koor dat muziek van hoog niveau overtuigend voor het voetlicht kan brengen. Met dit tweede succesvolle concert in de Holtense Dorpskerk is Heuvelman wel een enigszins moreel verplicht hier een waardevolle traditie van te maken. Aan het publiek ligt het niet; dat wil wel komen. Heuvelman kan er eigenlijk niet onderuit. Adeldom verplicht.
De komende maanden brengt het koor nog enkele cantates van Bach in Apeldoorn en Zwolle. Op 10 december wordt het Festival of Lessons and Carols uitgevoerd in Zeist en op 17 december in de hervormde Schildkerk in Rijssen. Op de maandagavonden 3 en 10 oktober zijn er open repetitieavonden in het gebouw van de Molenhoek aan de Butaanstraat 20 in Rijssen vanaf 19.45 uur.