Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Rijssens Museum presenteert
de Schildkerk en omgeving

RIJSSEN - Een projectgroep van het Rijssens Museum heeft van de Schildkerk en omgeving en beeldpresentatie gemaakt dat in elk geval senioren zal aanspreken.

Aan de hand van historisch en recent beeldmateriaal wordt het ontstaan en de achtergronden van de Schildkerk belicht. De presentatie zit vol feiten en gegevens die de moeite van het weten waard zijn. Maandagmiddag 10 oktober wordt de presentatie in het Rijssens Museum op groot scherm vertoond voor een groep senioren die door Via Vie Welzijn naar het Rijssens Museum zijn gehaald. Wie belangstelling kan zich bij Via Vie Welzijn opgeven voor dit project.
De projectgroep bestaat uit (op de foto van links naar rechts) Gerhard Baan, Jan van de Maat en André van den Houten. Zij hebben historische foto's opgespoord, in volgorde gezet en er het achterliggende verhaal bij gemaakt. Op deze wijze wordt het historisch materiaal van het Rijssens Museum dienstbaar gemaakt aan de bevolking. 'We hebben al twee succesvolle experimenten over de Rijssense binnenstad achter de rug. De reacties waren zó enthousiast dat we er verder meegegaan zijn en daar is dit project rond de Schildkerk en omgeving uitgekomen.'
De hagioscoop aan de achterkant van de kerk komt aan de orde, de verschillende verbouwingen die tot het uiteindelijke kerkgebouw geleid hebben. Het orgel komt aan bod net als de adelbank. 'Maar weinig mensen weten dat er grafkelders onder de kerk zitten. Die zijn nog altijd in tact. Ja, die zou je weer toegankelijk kunnen maken, als je er maar genoeg geld voor over hebt', aldus Van de Maat. Het aantal beelden bedraagt zo rond de zestig. Ook de ligging van de kerk, de betekenis ervan én de historische omgeving komen voorbij en worden van achtergrondinformatie voorzien.
Volgens Van de Maat leent zich de Schildkerk ook heel goed voor een dergelijke presentatie. 'Het is een van de oudste gebouwen van Rijssen. We beginnen bij het stichten van de kerk door Lebuïnus in 775. Een deel van de noordmuur is daar nog van over. Dat deel zit achter de kansel en daar is ook nog altijd een duivelskopje aanwezig dat in de kerken werd ingebouwd om ervoor te waarschuwen dat de duivel altijd meeluistert.'