Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

D66 luistert niet naar
schreeuwende ondernemers

RIJSSEN - Omdat het draagvlak onder de Rijssense ondernemers niet groot genoeg zou zijn, wil D66 niet meehelpen aan cameratoezicht op de Rijssense bedrijverterreinen.

In de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond zei D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman dat de gemeente geen actie zou moeten ondernemen omdat slechts enkele grote schreeuwers zich laten horen. SGP-raadslid Ewart Bosma (foto) vond cameratoezicht op de bedrijventerrein een hele goede zaak. "Het zorgen voor veiligheid is een van de kerntaken van de gemeente." Bovendien betwijfelde Bosma de juistheid van de rekenmethode die zijn D66-collega maakte bij het vaststellen van het draagvlak. Fractievoorzitter Jan Berkhoff (CU) vond juist dat er sprake was van een behoorlijk draagvlak onder de ondernemers. Om aan geld te komen voor cameratoezicht stelden burgemeester en wethouders voor om dat binnen te halen via het heffen van een reclamebelasting voor de bedrijven.
CDA-fractievoorzitter Isa Kahraman vond het cameratoezicht een goede zaak, maar hij brak een lans voor de kleine ondernemers die in het huidige voorstel even veel zouden aan betalen als de grote ondernemers. Hij vroeg het college om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om kleine ondernemers ook minder te laten betalen. Burgemeester Arco Hofland was bereid dat te bekijken. Het voorstel is teruggenomen en B en W komen met een nieuw plan.