Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Prentkunst die oogstrelend hout snijdt bij Tolg'Art in Wierden

WIERDEN – Oktober is de maand van de grafiek. De herfstexpositie bij galerie Tolg'Art in Wierden staat in het teken van de prentkunst.

De exposerende kunstenaars zijn Antje Veldstra, Baukje de Loos en Marjolein Terwindt. Afgelopen zaterdag is de de expositie geopend.
Marjolein Terwindt-Wetterauw (Vaassen, 1957) woont en werkt in Oosterwold. Aan de Groningse Academie Minerva studeerde ze af met houtsneden. Een houtsnede is een afdruk van een houten plaat waarvan met gutsen en messen een soort stempel wordt gemaakt. De houten plaat wordt ingerold met drukinkt en afgedrukt op papier. Een prent wordt laag voor laag opgebouwd. Marjolein Terwindt maakt meestal figuratief werk maar soms ook herkenbaar blijvend abstract. Haar onderwerpen zijn dingen, dieren, planten en plekken die zij goed kent.
Antje Veldstra (Hindeloopen, 1954) uit Groningen groeide op aan het IJsselmeer te midden van water, wind, schelpen, weilanden en wolkenluchten. Zij doorliep met succes de Academie Minerva en stortte zich energiek op het houtdrukken. Kleuren vindt zij heel belangrijk en de structuur van het hout zorgt voor een extra effect. Veldstra bedenkt haar eigen symbolen en vanuit een sterk gestileerd, innerlijk verhaal ontstaan onverwachte beschouwingen van de werkelijkheid.
Baukje de Loos (Leeuwarden, 1979) uit Groningen volgde de opleiding Beeldende Kunst aan de Academie Minerva in Groningen. De mens in haar kunst staat in het interieur, op straat als figurant of in een leidende rol. De omgeving, objecten en ruimte beïnvloe­den gedrag en houding. De kijker blikt in een kijkdoos naar een onbekend verhaal in een raadselachtig theater. In haar diepdrukprenten maakt zij alleen gebruik van zwart-witcontrasten.
De expositie aan de Tolgaarde loopt tot 19 november.