Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Organist Geert Baan en VER
vormen een prima combinatie

RIJSSEN - Organist Geert Baan en Vocaal Ensemble Rijssen (VER) vormden donderdagavond een verrassende combinatie in de Brusselzaal van het Rijssense stadhuis. Op uitnodiging van de Werkgroep Muziek in de Brusselzaal voerden organist en VER een boeiend muzikaal schouwspel op voor een overvolle zaal. Het programma bevatte instrumentale en vocale werken van onder andere Telemann, Bach, Homilius en Walther.

Organist Geert Baan en VER-dirigent Jan Geert Heuvelman gaven vooraf interessante toelichtingen op hun stukken. Een goede zet. Wie het publiek vooraf wetenswaardigheden en luistertips meegeeft, kan zich ook een programma van hoog niveau veroorloven. VER was goed bij stem en organist Geert Baan bracht de niet eenvoudige composities ingetogen, bijna bescheiden, maar ook met merkbaar, groot plezier.

Geert Baan zette in met twee stukken van Böhm, waaronder Vater unser im Himmelreich. Direct daarna volgde VER met Unser Vater in dem Himmel van Homilius. Verderop in het programma hadden organist en dirigent enkele motetten en orgelwerken tot toepasselijke combinaties gesmeed. VER zong dan eerst het motet Ich habe Lust abzuscheiden, waarna Geert Baan Herzlich tut mich verlangen van Krebs speelde.

Om te voorkomen dat de beperkte ruimte van de Brusselzaal overladen met muziek zou worden, had Jan Geert Heuvelman maar de helft van zijn vocaal ensemble ingezet. Bij het laatste deel van het programma, dat bestond uit koralen van Bach, werd vanuit de stadhuishal van achter uit de Brusselzaal gezongen. De koralen werden afgewisseld met orgelvariaties door Geert Baan. Een goede greep waardoor organist en koor elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte geven.

Al met al een geslaagd concert. Een spannend concert ook, met risico's; de kurkdroge Brusselzaal heeft de nagalm van oma's houten broodtrommel waardoor niets te camoufleren valt. Wie zo'n waagstuk tot een goed eind kan brengen, heeft echt wat in huis. Zeer voor herhaling vatbaar derhalve.