Toeval of niet

Aangekomen bij de familie viel mijn oog op twee grote vlinders, hangend naast de voordeur van de woning. De dochter opende de deur en voordat ik haar kon condoleren hoorde ik haar zeggen dat haar moeder dol was op deze twee vlinders.

Al snel werd me duidelijk dat deze moeder een echt natuurmens was. Een eco-natuurkist werd gekozen met grote wilde bloemen erop en op de voorkant van de rouwkaart kwam een afbeelding van twee prachtige vlinders. Toen ik alles voor de uitvaart met de dochter en de overige familieleden had besproken vertelde de dochter me dat moeder zou laten weten dat het goed met haar ging door het sturen van een mooie vlinder. Ik merkte dat dat hen troost gaf en onbewust lette ik ook meer op of ik een vlinder zag wanneer ik bij hen was. Vooralsnog die week geen vlinders in de buurt.
De condoleanceavond ging voorbij zonder het teken van moeder. De volgende zomerse dag was de dag van de uitvaart. Het afscheid was kleurrijk en sfeervol. Toen we de koffiekamer van het crematorium uitliepen, namen we afscheid van elkaar. Naast het verdriet zag ik lichte teleurstelling in de ogen van de dochter en hoorde iemand tegen haar zeggen: 'de wind zal wel verkeerd staan.' Snel keek ik om me heen of er niet stiekem een vlinder in de buurt vloog maar helaas.
Ze stapten met hun vieren in de auto en toen de dochter nog snel haar jasje uittrok en als laatste het portier sloot zag ik het gebeuren. Een prachtige grote witte vlinder vloog op uit de struiken en landde midden op de motorkap. Met open mond stond ik ernaar te kijken. Vier portieren vlogen open en de tranen rolden over de wangen van de familie.

Wat dat nou toeval? Of…

De columns van Herald en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen.
Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.