Jan Geert Heuvelman.
Jan Geert Heuvelman. Foto: Richard Thannhauser

Stichting Stadsmuziek Rijssen in de maak

RIJSSEN – Er zijn plannen voor de oprichting van een nieuwe Rijssense stichting waarin de krachten worden gebundeld om de positie van Rijssen als muziekminnende stad verder te versterken.

De samenwerking zoekende instanties zijn de Werkgroep Muziek in de Brusselzaal die concerten organiseert rond het Rijssense stadhuisorgel en de Stichting Vrienden van het Carillon die zorgt draagt voor de instandhouding van het carillon in de Schildkerktoren. Beide stichtingen zijn met elkaar in overleg om elkaar te versterken in een nieuwe stichting die Stichting Stadsmuziek Rijssen gaat heten.
Een goed voorbeeld van wat de nieuwe samenwerking kan betekenen, werd onlangs al gegeven bij een driedubbelconcert en orgelwandeling op de zaterdagmiddag. Onder leiding van stadsorganist Dick Sanderman genoten ruim tachtig muziekliefhebbers van de orgelwandeling door het Rijssense stadshart. Er werd gestart bij het stadhuisorgel waar tekst uitleg werd gegeven over het orgel en enkele muziekstukken ten gehore werden gebracht. Daarna trok het gezelschap naar de Dionysiuskerk in de Rozengaarde, waar werd verteld over het kerkgebouw en waar ook het orgel werd bespeeld. Tenslotte werd ook een klein concert gegeven in de Schildkerk en kon na afloop een bezoek gebracht worden aan de beiaard in de Schildkerktoren die werd bespeeld door beiaardier Jan Geert Heuvelman. Ook hij vertelde het een en ander over de werking van het carillon.