Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Hoornbeek en ROC starten
leercentrum zorg en welzijn

RIJSSEN - Het reformatorische ROC Hoornbeeck College uit Apeldoorn gaat samen met het ROC van Twente starten in Rijssen met een mbo-opleiding Verzorgende IG.

Vorige week tekenden de samenwerkende partijen de intentieovereenkomst in zorgcentrum Eltheto. De nieuwe BBL-opleiding start in september 2017 en is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Rijssen-Holten, de twee ROC's en de zorgaanbieders die in Rijssen en omgeving werkzaam zijn: SVRO Siloah, de Baalderborggroep, Carinova en Carint Reggeland. De studenten van de nieuwe opleiding krijgen ook een leerwerkplek bij de deelnemende partijen. Er wordt op dit moment hard gezocht naar een geschikte locatie, het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van het NS-station. Aanmelden kan nu al via de beide ROC's.
Onderwijswethouder Bert Tijhof (CU)was bijzonder verheugd over de nieuwste loot aan de Rijssense onderwijsstam. 'Een mijlpaal voor Rijssen dat deze partijen elkaar hebben gevonden. We hebben in onze gemeente de afgelopen jaren al middelbare beroepsopleidingen binnengehaald voor de bouw-, metaal- en transportsector. Deze zorgopleiding past daar ook heel goed bij. Onderwijs willen we graag zo dicht mogelijk bij de leerlingen kunnen aanbieden, juist ook omdat we in onze gemeente mensen nodig hebben die onze samenleving goed kennen. In de zorg speelt identiteit een rol en door de komst van de nieuwe zorgopleiding kunnen we nog beter aan de vraag vanuit de samenleving tegemoetkomen.' Het is de bedoeling dat de nieuwe opleiding uitgroeit tot een leercentrum waar verschillende opleidingen voor zorg en welzijn worden aangeboden.
Locatiedirecteur Georg Lindhout van het Hoornbeeck College toonde zich positief over het nieuwe samenwerkingsverband. 'Uiteraard stemmen we ons curriculum af met onze samenwerkingspartners, maar de reformatorische identiteit van onze opleiding loopt geen gevaar. Als we starten met onze eigen lesgroep krijgen onze studenten les van onze eigen docenten. We hebben ook een duidelijk profiel en dat blijft zo, want dat vraagt ook het veld, denk aan Maranatha en Siloah, waarvoor wij onze studenten opleiden en waar onze studenten hun leerwerkplek krijgen.'
Projectleider Mandrie van den Berg die namens de gemeente Rijssen-Holten de komst van de nieuwe opleiding voorbereidde en begeleidt, zegt dat er sprake is van een unieke situatie. 'Het Hoornbeeck College is het enige ROC dat landelijk werkt en dat mag meebewegen naar plek waar vraag is naar mensen in de zorg. Dat betekent dat leerlingen van de Rijssense scholen voor voortgezet onderwijs nu in Rijssen opgeleid kunnen worden.'

De intentieovereenkomst werd ondertekend door (op de foto van links naar rechts) Georg Lindhout van het Hoornbeeck College, Carla Kerkdijk van Carint Reggeland, wethouder Bert Tijhof van Rijssen-Holten, Maayke Bergman van het ROC van Twente, Jan Boertje van de SVRO Siloah, Anja Winkelaar van de Baalderborggroep en projectleider Mandrie van den Berg.