Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Verlichtingscontrole
fietsen scholieren

RIJSSEN-HOLTEN - Vorige week voerden Veilig Verkeer Nederland afdeling Rijssen-Holten en de politie fietscontroles uitgevoerd. Leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Rijssen kwamen daarvoor naar de brandweerkazerne in Rijssen. Op 27 oktober was CSG Reggesteyn aan de beurt.

Voor de fietscontroles in de brandweerkazerne waren veertien basisscholen uitgenodigd, totaal bijna 450 leerlingen. Bij de uitgevoerde controles werden de fietsen bekeken op de volgende onderdelen: stuurinrichting, bel, handvatten, remmen, banden, reflectoren in de wielen en trappers. Uiteraard met nadruk de verlichtingselementen, zoals koplampen, achterlichten of afneembare verlichting.

Bij elf fietsen was de verlichting niet in orde, meestal het gevolg van lege batterijen. Dat is opnieuw aanmerkelijk minder dan bij vorige controles. Het reflectiemateriaal aan de banden of in de spaken ontbrak echter nogal eens. Bij 43 fietsen was dit niet in orde. Belangrijk om van opzij goed gezien te worden.
Het VVN-bestuur is erg tevreden over de medewerking van de scholen, de samenwerking met de politie en het verloop van de dag.

Ook op de scholengemeenschap Reggesteyn was de toestand van de gecontroleerde fietsen over het geheel genomen iets verbeterd. Vooral de zichtbaarheid in het donker was echter nog bij een groot aantal fietsen (ruim 20%) een probleem. Leerlingen in het voortgezet onderwijs wagen het nog steeds zonder licht en zonder reflectie op de banden of in de wielen te fietsen.

Reflectiemateriaal om goed op te vallen hoeft niet duur te zijn en een nieuw batterij is zo geplaatst. Er waren gelukkig ook leerlingen die hun fiets van te voren goed in orde hadden gemaakt.

Dick Tukkers