Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Ruim 5500 handtekeningen voor
zondagsopenstelling in Holten

RIJSSEN - De coalitiepartijen SGP, CDA, CU en Gemeentebelang (GB) tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond weigerden het coalitieakkoord tussentijds open te breken om zondagsopenstelling van de winkels in Holten mogelijk te maken.

D66 had daarvoor een motie ingediend. De motie werd ondersteund door de PvdA, omdat daaraan in Holten grote behoefte zou bestaan.
Voorafgaand aan de raadsvergadering boden de eigenaars van de Holtense AH-vestiging en de Coöp 5578 handtekeningen aan aan loco-burgemeester Ben Beens (SGP) van voorstanders van winkelopenstelling in Holten. Na het indienen van de motie bleef het aanvankelijk angstvallig stil in de raadszaal, zodat D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman zich vertwijfeld afvroeg of dit stilzwijgen nu juist het goede voorbeeld was van een democratisch functionerende gemeenteraad. PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink wees op een SGP-motie in de Tweede Kamer waarin boetes veroordeeld werden voor winkeliers die op zondag niet open wilde zijn. Dat bracht de discussie enigszins op gang.
SGP-fractievoorzitter A. Scheppink prees de betrokkenheid van de Holtenaren bij hun middenstand. 'Maar we leven nu eenmaal niet in een handtekeningendemocratie. Als het daar om gaat, zouden wij misschien wel 15.000 handtekeningen kunnen verzamelen van tegenstanders van zondagsopenstelling. Maar de echte opiniepeiling komt op 21 maart 2018. Als mensen het met onze standpunten niet eens zijn, dan kunnen ze dan stemmen op partijen die hier anders over denken.'
CDA-raadslid Henk Nijkamp voelde zich onaangenaam getroffen door de opmerkingen van VVD-fractievoorzitter F. Noordam, die zei dat de Holtense raadsleden voorstanders van zondagsopenstelling zouden zijn. 'Ik voel me een volbloed Holtenaar, maar toch ben ik geen voorstander van zondagsopenstelling. Er wordt ook in Holten zeer divers over gedacht, wat onlangs nog is gebleken op onze algemene ledenvergadering.'
De motie van D66 werd met vijf stemmen van D66, VVD Lokaal en de PvdA voor en twintig stemmen tegen verworpen.