Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Rijssense ondernemers zetten zich
in voor Roemeense schoolkinderen

RIJSSEN - Ruim anderhalve week zijn drie Rijssense ondernemers, allen installateurs, hard aan het werk geweest op een Roemeense school voor kinderen met een beperking. De school is onder meer voorzien van zonnepanelen.

In het Roemeense plaatsje Siret, aan de grens met Oekraïne en Moldavië, staat een school voor kinderen met een beperking en het syndroom van Down. De school wordt gerealiseerd door de Rijssense stichting VIITOR wat 'toekomst' betekent in het Roemeens.

Bij de bouw en afwerking zijn ook de drie Rijssense ondernemers GHB installatie Techniek, GJS installatie techniek en Stegeman Bouw en Installatie, betrokken. Zij vertrokken eind oktober naar de school om diverse installaties aan te leggen. Het materiaal dat nodig is om een complete duurzame installatie aan te leggen is geschonken door onder meer Van Dam groep uit Rijssen, RIHO Techniek uit Vorden en Mijn Energie fabriek uit Hardenberg.

De verduurzaming van de school is hard nodig om de exploitatie in de toekomst zo laag mogelijk te houden. Zo krijgt de school zonnepanelen met zonneboiler en elektra opslag. De vloerverwarming installatie is een moderne lage temperatuur installatie en de ventilatie wordt deels met warmte terugwinning uitgevoerd. Als de school helemaal klaar is, krijgen kinderen met een beperking hier les en begeleiding. Ook zijn er diverse therapieruimtes voor bijvoorbeeld ergo- en fysiotherapie. Voor deze kinderen is er in dit deel van Roemenië geen scholing en revalidatie mogelijkheid. Door deze kinderen onderwijs en revalidatie aan te bieden krijgen ze een kans om verder te komen in de toekomst door te kunnen lezen, schrijven en rekenen al is het op een laag niveau.

De school blijft eigendom van de stichting en zal dit in de toekomst ook blijven om het onderwijs voor deze groep kinderen te blijven waarborgen. Het bestuur beschikt over personen die ook de Roemeense taal in woord en schrift uitstekend beheersen wat voor een stichting als deze een must is.