Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Wim Vlogtman schrijft boek 'Op het Schild'

RIJSSEN – Binnenkort verschijnt Op het Schild in Rijssen van Wim Vlogtman (1939).

Het boek bevat een achttal uitgebreide verhalen over personen en gebeurtenissen op en rond het Rijssense stadshart in jaren vijftig van de vorige eeuw. Historische beschrijvingen en beschouwingen over een tijd die velen nog hebben meegemaakt. Vlogtman is redacteur van het kwartaalblad de Havezate Kroniek van het Rijssens Museum en het Rijssens Museum verzorgt ook de uitgave van het boek.
'Een uitgave die precies bij ons past', zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. 'Wim heeft er een mooi boek van gemaakt, dat we graag uitgeven.' Gerrit ten Wolthuis zorgde samen met de schrijver voor veel fotomateriaal uit de eigen collectie en die van het Rijssens Museum. Museumvoorzitter Jan Bakker schreef het voorwoord. De verhalen geven een beeld van het Schild in Rijssen waar Vlogtman is geboren en opgegroeid. Vlogtmans vader had een kruidenierszaak en kaashandel in de Grotestraat.
'Het Schild en de Grotestraat hebben mijn bijzondere belangstelling', zegt Vlogtman. 'Het centrum, het Schild, is de kern van Rijssen. Hier heeft zich geschiedenis afgespeeld. De verhalen die ik geschreven heb gaan vooral over de vijftiger jaren, mijn jeugdjaren, die grote indruk op mij hebben gemaakt. Er is veel veranderd in het oude Rijssen. Alleen de Schildkerk is door de jaren heen onveranderd gebleven. Ik wilde dat beeld van vroeger graag vastleggen en daar is dit boek de neerslag van.'
Het boek kost € 11,90 en is binnenkort verkrijgbaar op het Rijssens Museum en in de Rijssense boekhandels.