Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Familie Kakhi voelt
zich thuis in Rijssen

RIJSSEN - In gezelschap van een integratiecoach van Via Vie Welzijn Rijssen-Holten bracht onze medewerker Dick Tukkers een bezoek aan de uit de Syrische hoofdstad Damascus gevluchte familie Kakhi.

Het echtpaar bestaande uit de heer Raaed Kakhi (35) zijn vrouw Rasha Kakhi-Alhamwi ((28) en hun kinderen Ayham (6) en Taim ( 5) wonen sinds maart 2016 aan de Roelf Bosmastraat in Rijssen. Deze familie is Syrië ontvlucht voor het al vijf jaar durende oorlogsgeweld dat in dit gebied woedt, in hun woonplaats was hun leven elke dag in gevaar.
Nadat de familie Kakhi gevlucht was in december 2015 werden ze in zeven maanden ondergebracht bij het AZC in Almelo, voordat er een woning werd toegewezen. Vol lof heeft het echtpaar Kakhi voor het oplossen van de vele vragen en problemen, die waren ontstaan met de verhuizing van een grote wereldstad naar het AZC en vervolgens naar Rijssen, waar ze door de integratiecoach van Via Vie Welzijn Rijssen-Holten uitstekend werden begeleid. Zonder deze steun was het bijna ondoenlijk om in te burgeren aldus het echtpaar.
De heer Raaed Kakhi was in de Syrische hoofdstad werkzaam als gids voor het begeleiden van de vele internationale gezelschappen rond in zijn woonplaats Damascus, één van de oudste steden ter wereld met 1,7 miljoen inwoners. In deze stad Nederland was veel culturele erfgoed te zien, waaronder veel historische gebouwen en bezienswaardigheden. Maar deze bezienswaardigheden zijn door het heersende oorlogsgeweld voor een groot deel verwoest. Zijn vrouw Rasha studeerde eerst af op de middelbare school en vervolgde daarna haar opleiding aan het Hoger Beroeps Onderwijs. Hun kinderen volgen momenteel onderwijs op de Salto school in Rijssen. Beide echtelieden volgen drie jaar lang een inburgeringscursus aan de ROC in Rijssen en hebben een verblijfsvergunning voor periode van vijf jaar. Het contact met de Rijssens bevolking verloopt goed en ze ervaren dat de Rijssenaren best genegen om ook andere culturen te leren kennen.
Met de kinderen op school gaat het uitstekend zij passen zich uitstekend aan en hebben al diverse vriendjes en vriendinnetjes. Van hun toekomstverwachtingen heeft het echtpaar nog geen duidelijk beeld, maar ze willen beginnen met vrijwilligerswerk om zo contacten op te kunnen bouwen en aangezien ze vloeiend Engels spreken zal dit wel wat opleveren. Maar veel aandacht gaat uit naar hun kinderen. Zij hopen dat ze in vrede aan hun toekomst kunnen bouwen in Nederland. De moeder van Raaed woont ook in Rijssen en de ouders van Rasha wonen nog in Syrië. Wat het eten betreft heft de Arabische pot hun voorkeur, maar een hamburger of een kippetje vinden ze ook lekker. Volgens Raaed is zijn vrouw een uitstekende kok en bakster, ze trekt veel tijd uit voor het bereiden van de maaltijden. Daar kunnen hun wederzijdse buren van getuigen met wei ze af en toe maaltijden uitwisselen. Heel blij is het echtpaar met de Nederlandse vriend van Raaed en de vriendin met haar kind van Rasha, dat geeft toch wat gezelligheid voor deze mensen, die voor een groot deel van hun huidige leven zijn aangewezen op de gunst van derden, maar toch ook God dankbaar zijn dat ze in Nederland in vrijheid mogen verblijven.

Dick Tukkers