foto Aline Roosink
foto Aline Roosink Foto: Richard Thannhauser

Jeugd vroeger en nu
centraal op Winterfair

RIJSSEN – De voorbereidingen voor de jaarlijkse winterfair rond zorgboerderij de Borkeld op donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 november zijn in volle gang.

Het thema Jeugd Vroeger en Nu is voor de organisatoren dan ook een dankbaar onderwerp waar heel veel activiteiten en attracties bij passen. Zo is er een echte kunstijsbaan waarop naar hartenlust geschaatst kan worden. De schaatsen voor deze speciale kunstijsbaan worden verstrekt. Jan Boertje van de organisatie kijkt uit naar de gezellige winterfair die dit keer voor de vijfde keer wordt gehouden. 'De sfeer is altijd goed en de saamhorigheid is voelbaar. We zitten qua bezoekersaantallen de afgelopen jaren tussen de 10.000 en 14.000 mensen en we hebben goede hoop dat we die ook dit jaar weer zullen halen. Bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 1 euro parkeergeld.'
De opbrengst van de fair is bestemd voor Siloah, mensen met een verstandelijke beperking en de ouderenzorg van zorgboerderij de Borkeld. Wethouder Ben Beens (SGP) zal de opening verrichten samen met Ad Plomp, de voorzitter van de Raad van Bestuur. Over de openingshandeling is grondig nagedacht. 'Dat moet natuurlijk een verrassing blijven', zegt Jan Boertje, 'maar ga er gerust van uit dat de elementen vroeger en nu elkaar bij de opening zullen ontmoeten.'
Op de winterfair zal meegedaan kunnen worden aan oudhollandse kinderspelen, ook zullen er verschillende oude ambachten gedemonstreerd worden. Met pijl en boog schieten behoort tot de mogelijkheden, maar ook buksschieten. In de boomgaard wordt erwtensoep geserveerd. Er zijn demonstraties hondendressuur en de bekende valkenier Gerrit Zandvoort uit Rijssen laat zien waartoe zijn roofvogels in staat zijn. Op vrijdagavond 18 november is de fair een uur langer open, tot tien uur 's avonds.
Er zijn zo'n 70 standhouders binnen en buiten de grote tent. Er is maar liefst 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. 'Dus als het weer ons in de steek laat, is het toch nog goed toeven op de winterfair', legt Jan Boertje uit. De diversiteit aan standhouders is dit jaar bijzonder groot. Het gaat van woningisolatie tot kinderkleding en van woonaccessoires tot fietsaccu's en alles wat daar tussen zit. 'Gelukkig hebben we weer een beroep kunnen doen op heel veel sponsors. We voelen ons ook echt gesteund door het bedrijfsleven', aldus Boertje.