Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Spectaculair concert RMK
met Jongenskoor uit Kiev

RIJSSEN – Het Rijssens Mannenkoor (RMK) gaf vrijdagavond een spectaculair concert in de Dionysiuskerk.

De mannen onder leiding van dirigent Freddy Veldkamp en ondersteund door het dynamisch vleugelspel van pianist Gezinus Veldman maakten van het concert een uiterst spannend avontuur waarbij het publiek bij ieder nummer naar meer verlangde. In het korenconcert was een fors aandeel ingeruimd voor het zeer zuiver zingende Jongenskoor Dzvinochok uit Kiev. Een gouden greep.
De kwaliteiten van het RMK hoeven geen betoog. Het enorme koor kan bijzonder volumineus uit de hoek komen, maar het kan ook fluisteren. Koorsolist Ard Kamphuis is al geruime tijd een succesnummer, maar hij lijkt nog steeds aan overtuigingskracht te winnen. Het optreden van het jongenskoor uit Oekraïne onder leiding van dirigent Ruben Tolmachev was ronduit verrassend. De koorleden wisselden per onderdeel met groot gemak van plaats. De uitgevoerde stukken waren boeiend en bijzonder gevarieerd, waarbij de Oost-Europese klankkleuren goed merkbaar waren. Veel Slavische teksten zijn natuurlijk moeilijk te volgen, maar de duidelijke uitleg van de dirigent maakte dat helemaal goed. Tomachev toonde zichzelf overigens ook een bijzonder getalenteerd zanger. Hij liet verschillende zangkunststaaltjes horen van hoog tot een welluidend gezang uit de diepste diepten. Het lukte hem zelfs om het publiek uit volle borst mee te laten zingen met een Oekraïens volkslied. Het programma was lang, maar zeer doordacht opgezet. Na de pauze werd de aandacht van het publiek geraffineerd weer gevangen en iedereen zat tot en met het laatste nummer op het puntje van de bank. Het laatste nummer, Vrienden, werd door beide koren gezamenlijk uitgevoerd.
RMK-voorzitter Gertjan Klein Legtenberg presenteerde halverwege het programma de nieuwe kerst-cd, Christmas Tide, waarbij het eerste exemplaar werd overhandigd aan CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde. Op uitnodiging van haar trad het RMK onlangs op in het Europees parlement.