Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

T

Een dag uit het leven van tandarts Tom Schneider uit Nijverdal

NIJVERDAL - Even voorstellen: Tom Schneider (60) woont en werk als tandarts sinds 1987 in Nijverdal. Ton heeft zijn opleiding genoten aan de Universiteit Groningen van 1977 tot 1984.

Vaak begint de dag met het vegen van de straat. Maakt niet uit welk deel van he jaar er valt altijd iets uit de bomen. Bij binnenkomst in de praktijk wordt altijd een rondje gemaakt om te controleren dat alles er nog staat en worden de computers en alle andere benodigde apparatuur in werking gesteld. Omkleden, berichten bekijken en tegen die tijd zijn de assistentes op ook hun post en kan de dag beginnen.Een groot deel van de dag is al reeds gevuld met afspraken voor allerlei behandelingen. Toch is het wel een spannend wanneer er iemand tussendoor komt, meestal in de agenda te herkennen aan de kleur paars, pijn. Soms heb je wel een vermoeden wat het probleem zal zijn maar ook word je nog al eens verrast met een heel ander probleem.
Dan moet je soms snel bedenken hoe de situatie op een goede manier is op te lossen en niet later bedenken 'had ik nou maar...' Soms moet je even de schouders er onder zetten om de klus te klaren en loop je flink uit. In de meeste gevallen maak je een inschatting hoeveel tijd je nodig hebt en veelal komt dat redelijk uit. Het leukste werk is toch wel de patiënt van collega's met het verzoek het, zogenaamde, endodontische probleem te behandelen. Een meneer met een kies, welke toch wel belangrijk is om toch nog goed te kunnen kauwen. De kies is ooit voorzien van een stift(pennetje) in het kanaal en daarop is met composiet een soort van kroon gebouwd. Nu begint de kies klachten te geven dus er zal wat moeten gebeuren. Na het bespreken van de mogelijkheden wordt besloten te proberen de stift te verwijderen en het kanaal opnieuw te behandelen. Bij de hele behandeling wordt gebruik gemaakt van een microscoop. Eerst maar eens de stift (eigenlijk heet een een radix-anker) vrij te leggen om zo de mogelijkheid te creëren om hem los te kunnen maken. Met de kleine boortjes wordt rondom ruimte gemaakt. Zo met het blote oog lijken ze erg klein, door de microscoop zijn het toch nog hele flinke boren. Als alle composiet is verwijderd kunnen we aan de gang met een ultrasoon apparaat.
Door middel van de hoog frequente trillingen wordt met veel geduld de stift los getrild. Ze kan dit echte maar in zeer kleine momenten doen, aangezien er enorm veel warmte wordt opgewekt. Beetje bij beetje wordt het cement rond de stift los getrild en na 20 minuten kan het ding er worden uitgedraaid. Vervolgens worden nu alle cementresten en de kanaalvulling verwijderd. Tussendoor spoelen om het zo schoon mogelijk te krijgen. Hierna wordt het kanaal zo goed mogelijk gedroogd en van een goed afsluitende vulling voorzien. Hierna enig geduld om er zeker van te zijn dat de behandeling het beoogde effect, genezing, heeft, waarna het weer tot een functionele kies kan worden hersteld. Dergelijk ingrepen vergen meestal wel ruim een uur.
Maar is alles naar wens gegaan dan kan er voldaan even pauze worden gehouden.

Dick Tukkers