Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Banisschoolleerlingen bij raadsvergadering over huishoudboekje 2017

RIJSSEN – De begrotingsvergadering van de gemeenteraad werd vrijdagmiddag bijgewoond door 47 leerlingen van de hoogste groepen van de Rijssense Banisschool. Aanleiding voor het bezoek waren de gastlessen in politiek die de SGP-jongeren op de school verzorgden.

Een onderdeel van de gastlessen was het bijwonen van een echte raadsvergadering. Omdat de gemeenteraad het huishoudboekje voor volgend jaar altijd bespreekt in een vergadering overdag in plaats van 's avonds, was het voor de leerlingen een uitgelezen kans om eens te kijken en te luisteren naar de dames en heren raadsleden.
Overigens bood de begrotingsvergadering niet veel spektakel voor de toeschouwers. Waar de politieke partijen in andere jaren een hoosbui van moties en veranderingsvoorstellen in de raadszaal lieten neerdalen, bleef het dit jaar slechts bij twee moties. Gemeentebelang diende een motie in om ook in de buitengebieden als de Holterberg en de Borkeld AED's te plaatsen, zodat ook daar hulp verleend kan worden als mensen een harstilstand krijgen. Daarnaast wilde D66 de gemeenteraad per motie overhalen om een kwart van het bedrag bij te dragen voor een nieuw korhoenderbeeld in Holten omdat het vervangingsexemplaar dat de gemeente liet maken toen het oude gestolen was, niet zou voldoen.
De leerlingen maakten nog wel de korte algemene beschouwingen mee van iedere fractievoorzitter. In twee minuten spreektijd lieten de politieke leiders weten hoe ze de huidige toestand van de gemeente beoordeelden. Hierna werd een kleine pauze ingelast, waarna de leerlingen weer terug gingen naar school of naar huis.