Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

D66 vindt Hallema's korhoen niet goed genoeg voor Holten

RIJSSEN – Het moet D66-fractieleider Herman Klein Velderman worden nagegeven: hij slaagde er toch nog in om enig vuurwerk te brengen in de begrotingsvergadering van vrijdag. Klein Velderman wilde via een motie de gemeenteraad ertoe overhalen het initiatief te steunen om in Holten een nieuw korhoendersbeeld te realiseren.

Met dit nieuwe korhoen zou 4500 euro gemoeid zijn dat via crowdfunding zal worden ingezameld. D66 zei het initiatief van enkele Holtenaren voor een nieuw korhoen "zo leuk" te vinden dat dit de steun van de gemeenteraad zou moeten krijgen.
Enkele jaren geleden werd het oorspronkelijke bronzen korhoen van de Holtense kunstenaar, wijlen Kees Bos, bij het Holtense gemeentehuis van zijn sokkel gezaagd en gestolen. De lege sokkel staat er nog steeds, maar het college en de gemeenteraad vonden Holten zonder korhoen onbestaanbaar en gaven onmiddellijk opdracht aan de Bornse kunstenaar Ruurd Hallema om een nieuw korhoen te maken, volledig op kosten van de gemeente. Naderhand bleek dat enkele kritische Holtenaren Hallema's creatie te weinig vinden lijken op een echt korhoen en zij kwamen met het initiatief om de zoon Kees Bos een getrouwe kopie te laten maken van het oorspronkelijke beeld.
De andere fracties waren echter niet te vermurwen en er ontstond een ronduit hilarische discussie, waarbij de raadsleden er wel voor uitkeken geen oordeel te geven over het korhoen van Hallema. Willemien Riezebos (CU) wilde nog wel even weten waarom de oude sokkel er nog steeds stond en SGP-fractievoorzitter André Scheppink zei gekscherend dat hij de sokkel met de afgezaagde pootjes al die tijd voor kunst versleten had. Wethouder Ben Beens (SGP) kreeg van VVD-fractieleider Frans Noordam nog de vraag of hij het verschil tussen een kip en een korhoen wist. Beens reageerde daarop met te zeggen dat hij zelf thuis twee kippen houdt, "maar over het kunstwerk van Hallema geef ik als bestuurder geen oordeel."
Bij de stemming over de korhoenmotie bleek D66 de enige voorstander te zijn van gemeentesteun voor het nieuwe korhoenbeeld.