Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Omgevingsplan van Rijssense Willy Wortels trekt aandacht van Amsterdam en Amersfoort

RIJSSEN – Het nieuwe omgevingsplan voor het buitengebied van de gemeente Rijssen-Holten werd afgelopen week gepresenteerd door de uitvinders. Joop Voortman (rechts op de foto) is de deskundige op het gebied van geo-processen, Kees van Bart is de juridische waakhond en Wietske Weis (midden) de expert in ruimtelijke ordening.

In het nieuwe, digitale omgevingsplan staan alle denkbare gegevens die op een of andere wijze te maken hebben met bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening. Groot voordeel voor de burgers is dat de plannen digitaal in te zien zijn en dat inspraak en advies nu ook vanuit de huiskamer mogelijk is.
Ze doen er bescheiden over, maar er is een prestatie van formaat geleverd. Na een jaar keihard werken ligt er nu een instrument waarin zelfs de minister en de provincie zeer geïnteresseerd zijn en waarvoor ook gemeenten als Amersfoort en Amsterdam belangstelling hebben. Het begin ligt ongeveer bij het met elkaar in overeenstemming brengen van de buitengebiedbestemmingsplannen na de fusie van Rijssen en Holten. Een klus die in 2012 gereed was. "In januari 2013 hebben we een doorstart gemaakt," legt Weis uit, "waarbij alle partijen waarmee we in het buitengebied te maken hebben ingeschakeld hebben, bijvoorbeeld landbouworganisaties als LTO, recreatieondernemers, natuurorganisaties en de bewoners natuurlijk. Waar eerst altijd de belangen van alle partijen afzonderlijk moesten afgehandeld en ingebracht worden, komt in het nieuwe omgevingsplan alles bij elkaar."
Rijssen-Holten is de eerste Nederlandse gemeente die de buitengebieden digitaal ontsluit. Wie daar woont en werkt en iets wil veranderen, kan met behulp van het nieuwe omgevingsplan direct zien wat kan en wat niet kan. "Stel je wilt een oude woning afbreken en een nieuw huis op een andere plek op je perceel bouwen, dan kun je met dat bouwwerk schuiven in het omgevingsplan en alles wat je daar aan beperkingen en mogelijkheden kunt tegenkomen, wordt direct zichtbaar. Alle regels die juist op dat gebiedje van toepassing zijn zitten er in." De enthousiaste uitvinders willen het omgevingsplan helemaal waterdicht maken en roepen dan ook iedereen op om via internet te controleren of alles er goed in staat. "Wat nog ontbreekt of niet goed is willen we in deze experimentele fase aanpassen, dus, als u wat ziet wat niet klopt, geef het aan ons door."
Het drietal vindt het geweldig dat ze binnen het gemeentelijke apparaat de volledige ruimte hebben gekregen om zich helemaal op dit project te storten. "Bovendien werkt het ook heel gemakkelijk dat we gebruik kunnen maken van de diensten van het bedrijf IDGIS aan de Boomkamp. Als je zo'n gespecialiseerde onderneming binnen handbereik hebt, werkt dat bijzonder soepel en efficiënt,'' aldus Joop Voortman.