Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Trots en dankbaarheid tijdens behandeling begroting 2017

RIJSSEN – "De hoogste reserves en de laagste schulden. De gemeente Rijssen-Holten staat er financieel prachtig voor. We zeggen wel vaak dat trots zijn op onze gemeente, maar in plaats daarvan zouden we ook dankbaar kunnen zijn." Dat zei SGP-fractievoorzitter André Scheppink vrijdagmiddag tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar.

"Natuurlijk zijn we er ook trots op dat we de meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland zijn, maar we zijn ook dankbaar voor onze mbo-opleidingen en nog veel meer andere zaken." Scheppink sloot zich dan ook aan bij de duizenden New Yorkers die vorige week op Times Square uiting gaven van hun dankbaar door samen te zingen: "Heer, vol geduld toont U ons Uw liefde./ Uw Naam is groot en Uw hart is zacht./ Van al Uw goedheid wil ik blijven zingen;/ tienduizend redenen tot dankbaarheid."
Ook CDA-fractieleider Isa Kahraman was blij met de gezonde toestand van de gemeente, maar hij pleitte er wel voor om alert te blijven. "We zijn sterk en solide. Dit is het tweede jaar dat we onze burgers minder lasten laten betalen. Maar we moeten ons wel steeds de vraag blijven stellen: hoe het gaat met de inwoners en bedrijven? Hoe beoordelen zij ons? De ondernemers beoordelen de gemeente goed, maar hoe zit het met de aantallen banen en met het geluk van onze inwoners?"
CU-fractieleider Jan Berkhoff vond dat het in Rijssen-Holten goed wonen en werken is. "Maar toch zijn er ook zorgen over de pensioenen en dergelijke." Hij adviseerde het college contact te houden met de burgers en helder te zijn in de communicatie. "We staan voor grote uitdagingen, maar we kunnen ze goed." Volgens Berkhoff staat de coalitie van SGP, CDA, CU en Gemeentebelang voor stabiliteit. "Wij danken God om dit mooie raadswerk te kunnen doen."
Wim Muller van Gemeentebelang was de eerste fractievoorzitter die aankondigde met een motie te zullen komen. Volgens de GB-voorman was het een goede zaak dat de Enkco vanuit de Holtense stationsomgeving nu gaat verkassen naar het industrieterrein. Hij adviseerde het college dringend om stationsbocht door de vrijkomende ruimte als eerste aan te pakken. Muller diende een motie in om ook AED's te plaatsen in de buitengebieden.
Ook de oppositiepartijen waren ronduit mild richting het college. De fractie van VVD Lokaal kondigde zelfs aan de voorgestelde begroting te zullen steunen. PvdA-fractieleider Rob Meijerink deelde nog een plaagstootje uit richting Gemeentebelang. "Het is opvallend dat GB enkele typische GB-punten zijn gegund zoals de toeristenbelasting en hondenbelasting. Dat zal wel zijn om de bittere pil van de zondagssluiting te vergoeden." Dat vroeg om een reactie van GB-voorman Muller. Die legde nogmaals uit dat zijn partij gaat voor het haalbare.