Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Waterland, outdoorgirl en krachtbeeld in Wierden

WIERDEN – De najaarsexpositie bij galerie Tolg'Art in Wierden is een boeiende optelsom van waterland, wad, outdoortaferelen en krachtige beelden. De expositie wordt geopend op zaterdag 26 november van 14.00 tot 16.00 uur. De kunstenaars Henk Lassche, Sonja Brussen en Els van der Glas zijn aanwezig.

Henk Lassche (Zwartsluis, 1948) schildert krachtige, geabstraheerde werken waarin hij de essentie van het landschap weet te vangen. Zijn gelaagde olieverfschilderijen zijn expressief. De weergave van kust, wad, water en polderland geeft hij als geen ander weer. De indrukken die Lassche door zijn buitenlandse reizen heeft opgedaan, hebben zijn composities de laatste jaren sterk vereenvoudigd. Zijn schilderijen zijn nu lichter en helderder. De focus ging van het stoffelijke naar ongrijpbare zaken als het uitdrukken van licht en atmosfeer. Om het noorderlicht te vangen werkte Lassche langere periodes in Noorwegen. Hierna werd hij in 2008 uitgenodigd om in Turkije te komen schilderen. De laatste jaren ontstonden verstilde, monumentale schilderijen, waarvoor de inspiratie kwam door resten van de klassieke oudheid, het warm zuidelijk licht en het zwijgend verstrijken van de tijd.
Sonja Brussen uit Gaanderen (1974) is een rasechte outdoor girl. In de natuur is ze in haar element en dat is goed te zien in haar schilderijen. Opgeleid door enthousiaste docenten rondde ze de opleiding af met de upgrade van ArteZ Hogeschool voor de Kunsten. Sonja Brussen vernieuwt zich steeds. Sinds 1998 werkt zij als professioneel kunstenaar vanuit het Achterhoekse Lochem. Met een uitbundige impressionistische toets maakt zij schilderijen met een eigen karakter, het liefst in de open lucht. Vooraanstaande galerieën hebben toenemend belangstelling voor haar. Wie haar schilderijen bekijkt wil er niet alleen zijn, maar beseft dat ie er ook ís. Brussen brengt door verfrissende verbeelding het indrukwekkende naar binnen.
Els van der Glas (1945) raakte op jonge leeftijd gefascineerd door bronzen beelden, ingegeven door haar liefde voor dieren. Naast werken in de hulpverlening ging ze boetseren. Van der Glas is grotendeels autodidact, maar gedreven docenten onderwezen haar op academische wijze in het ambachtelijk modelleren: naar model werken, mallen maken en gieten in aluminiumcement. Bij elk beeld zoekt ze naar de bevestiging van haar eigen kenmerkende handschrift. Ze wil de expressie die het verbeelde recht doet. Hoewel Van der Glas realistisch werkt, is de toets van haar werk bijna intuïtief wat haar beelden een levendige en krachtige uitstraling geeft.
De expositie loopt tot en met 31 december 2016.