Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Orgelshow terug in Rijssen

Op woensdag 14 december a.s. vindt er sinds lange tijd weer een orgelshow plaats in Rijssen. Een unieke samenwerking tussen Content Orgels, Vocaal Ensemble De Twente Zangers en het Parkgebouw Rijssen.

De Regge-stad kent vele orgelliefhebbers. Daarom hebben de Twente Zangers en Content het initiatief genomen om het beluisteren en bespelen van orgels weer zo toegankelijk mogelijk te maken. Tijdens de gratis toegankelijke show zal de Ermelose orgelfabrikant diverse digitale en Hauptwerk- orgels plaatsen in het Parkgebouw. De muziekinstrumenten zullen bespeeld en gedemonstreerd worden door plaatselijke organisten, Gert van Hoef en Bert Elbertsen. Maar ook bezoekers worden in de gelegenheid gesteld de diverse orgels uit te proberen.
Op het podium van de grote Herman Wessels zaal komt een Cantate 346 te staan. Deze wordt de dag na de show (15 december) bespeeld door niemand minder dan de bekende organist Martin Zonnenberg tijdens het kerstconcert van de Twente Zangers. Echter, gedurende de orgelshow mag er ook door bezoekers op dit instrument gespeeld worden. Een unieke kans dus voor iedere orgelliefhebber!
Gerco Foppen van Content vertelt dat Nederland van oudsher een echt orgelland is. "Wij exporteren veel naar het buitenland maar leveren nog steeds een groot aantal orgels in Nederland." De orgels die in Rijssen te zien, te horen en te bespelen zijn, zijn digitale of Hauptwerk-instrumenten voor onder meer thuisgebruik. "In de eerste is elektronica gebouwd waarbij wij gebruik maken van verschillende pijporgelklanken, die we bewerken en toepassen. Voor het Hauptwerk zijn we een samenwerking aan gegaan met Vayne Audio, van de bekende pianist Jan Vayne. In deze orgels is een computer gebouwd waarin men zelf samplesets kan uploaden met unieke klanken van belangrijke orgels en hun omgeving. De klanken van deze orgels zijn in de kerk pijp voor pijp opgenomen. Een enorm tijdrovend werk. Het mooie is, dat daarnaast ook de akoestische omgeving en verdere bijbehorende geluiden zijn opgenomen. Door het uploaden van zo'n sampleset kun je je thuis bijvoorbeeld wanen in bijvoorbeeld de Dom van Utrecht of de Grote Kerk in Amsterdam."
Uiteraard zijn de medewerkers van Content tijdens de show ook aanwezig om bezoekers van alle informatie te voorzien.
De orgelshow is te bezoeken op woensdag 14 december a.s. tussen 13.30 en 17.00 uur en 19.00 en 21.00 uur. De toegang is gratis.