Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Gladheidsbestrijding hoog in vaandel van Rijssen-Holten

Nu het winterseizoen zich weer heeft aangekondigd met mist, hagel, sneeuw, regen en lage temperaturen, is het voor alle weggebruikers oppassen geboden.

Gladheid kan op het alleronverwachts optreden, met alle gevolgen van dien. Op de gemeentewerf worden al maatregelen genomen om alle overlast tot het minimale te beperken.
Volgens Jan Bruins, teammanager Ruimtebeheer en Uitvoering van Rijssen-Holten, heeft verkeersveiligheid om gladheid te voorkomen een zeer hoge prioriteit. De gemeente probeert steeds door preventief te strooien, voordat de echte gladheid optreedt, op tijd te komen met de strooiacties. "Wij volgen een eenduidig strooibeleid dat is afgestemd op de naburige gemeenten en de provincie Overijssel," aldus Bruins.
Wanneer wordt actie ondernomen? "De gemeente heeft een contract met weerkundig instituut Meteo Consult. Daardoor kan vrij nauwkeurig bezien worden of er daadwerkelijk gladheid verwacht kan worden. Er is dagelijks contact met het weerbureau over de verwachting voor de komende nacht. Ook zijn meetpunten beschikbaar waaruit de nodige gegevens gehaald kunnen worden. Als de gemeente zelf vooraf niet uitrukt komt er een 'piep' van de Provincie Overijssel en dan gaat de gemeente direct aan de slag met het beladen van de strooiwagens vanuit de grootste houten zoutsilo van Nederland die op de gemeentewerf staat. De silo heeft een capaciteit van 630 ton en de zoutoplosser."
De gemeente rukt uit met vier strooiwagens met een inhoud van 4 kubieke meter zout. "Een van de strooiers is in staat om 70 procent te sproeien met een zoutoplossing en 30 procent met vast zout. De andere drie zijn kleine natstrooiers. Voor het aanmaken van nat zout beschikt de gemeente over een natzoutinstallatie van 10 kuub. De gemeente heeft vier gladheidbestrijdingsploegen bestaande uit 28 personen, waaronder 6 ploegleiders en 3 coördinatoren."
De eerste prioriteit bij de strooiacties ligt bij de hoofdwegen, busroutes, wijkontsluitingswegen, winkelerven, marktterreinen en fietsroutes. Vervolgens wordt gestrooid op de overige wegen zoals woonstraten met een geringe verkeersfunctie en de derde prioriteit ligt dan bij de zandwegen, doodlopende wegen en wegen met een zeer beperkte verkeersfunctie. Bij hevige sneeuwval wordende de wegen in volgorde van prioriteit met een sneeuwschuiver ontruimd, waarna een hoeveelheid wegenzout wordt gestrooid totdat het wegoppervlak geheel ontdooid is. Een gemiddelde strooironde duurt ongeveer drie uur en tijdens een gemiddelde winter wordt in totaal zo'n 350 ton zout verstrooid.

Dick Tukkers