Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Adventsschilderij is pas af als Jenny er zelf van geniet

RIJSSEN – Het mooiste schilderij dat kunstenares Jenny Ligtenberg uit Rijssen in haar leven gemaakt heeft is De geboorte van Jezus. "Helaas kan ik het je niet tonen want heb ik dit schilderij verkocht in Limburg," aldus Jenny Ligtenberg een tijd geleden. "Maar ik ben van plan om een nieuwe versie te maken van het schilderij die in de adventstijd van 2016 gereed zal zijn om te plaatsen in Hart van Rijssen/Nijverdal." En dat is haar gelukt. Het 'oude' adventsschilderij kwam weer opnieuw tot leven.

Jenny Ligtenberg is vanaf haar jonge jeugd al bezig met het maken van schilderijen. Ze schilderde jaren ontelbare aantallen aquarellen. Een techniek waarin ze nodige lessen heeft gevolgd. "De laatste tijd werk ik met acrylverf," vertelt Jenny, "omdat ik vind dat dit helemaal van deze tijd is. Mijn werk bestaat uit figuratieve acrylverfschilderijen op meestal royale doeken, sober en toch sfeervol. Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse dingen om me heen, zoals drukke mussen in onze tuin of imposante herten in de bossen rondom Rijssen. Maar ook gezelligheid en feestjes spelen een rol: een bruiloftsfeest van de familie en dergelijke."
Op het schilderij De geboorte van Jezus is te zien hoe Jenny sfeer in haar schilderijen brengt en dat maakt dit werkstuk ook zo geschikt voor de feestdagen. "Mijn doeken zijn pas klaar als ze enkele dagen in ons huis hebben gehangen. Dan kan ik er zelf van kan genieten en als dat niet gebeurt, dan is dat voor mij een teken dat het doek nog niet af is." Jenny Ligtenberg werkt autonoom of in opdracht. "De zijkanten van mijn doeken verf ik mee, waardoor er in principe geen lijst nodig is. In het afgelopen jaar maakte ik een vijftiental schilderijen. Op de creatieve dag bij de firma Heutink geef ik demonstaties. Verder hangen mijn schilderwerken, samen met kleine schilderstukken en decoraties van mijn schoonzus in het Kulturhus in Notter. Vanaf maart 2017 worden mijn schilderijen tentoongesteld in Verzorgingshuis De Botterhof in Wierden."
Wie interesse heeft in het werk van Jenny, kan contact met haar opnemen per mail henkenjenny@hotmail.nl of telefonisch 0624472711.

Dick Tukkers